Díky, Ameriko čeká na vzkříšení. Radnice má podle architektů nereálné podmínky

Události v regionech: Plzeňská radnice hledá dodavatele kamene pro památník Díky, Ameriko (zdroj: ČT24)

Kdo znovu postaví památník Díky, Ameriko? Odpověď na velkou plzeňskou otázku nemusí dát ani soutěž, kterou město vypsalo. Je to totiž již druhý tendr. První, ve kterém Plzeň nabízela dodavateli kamene 14 milionů korun, skončil neslavně – nepřihlásil se vůbec nikdo. Podle architektů je to proto, že si radnice klade nereálné podmínky.

Památník Díky, Ameriko již v Plzni nestojí. Loni jej muselo město odstranit, protože se ukázalo, že je nestabilní a dva pylony, kterého ho tvořily, popraskaly a hrozily pádem. Nyní se radnice snaží vyrobit památník nový, ale nedaří se. Podle architekta Jana Soukupa není o výběrové řízení zájem mimo jiné kvůli podmínce, že musí být žulový pylon vytěžený v kuse.

Město se sice snaží zabránit tomu, aby památník znovu popraskal a historie se opakovala, má to však háček. „Udělal jsem takovou svojí osobní prohlídku všech lomů, které by to mohly udělat, a upřímně řečeno jsem ho nenašel,“ řekl Jan Soukup.

I kdyby se ale nakonec podařilo vytěžit dva čtyřicetitunové žulové kusy, peripetie neskončí. Město má i další požadavky. „Kamenné bloky budou podrobeny před zpracováním ultrazvukovým zkouškám homogenity neboli celistvosti. A stejně tak budou podrobeny zkouškám před osazením a pak také po osazení,“ popsala mluvčí města Eva Barborková.

Uzavřít výběrové řízení by radnice chtěla do konce léta. „Byli bychom rádi, kdyby byl památník obnoven ještě v letošním roce,“ poznamenala mluvčí. 

Zdržení však již vzniklo a narůstá. Již nyní je jisté, že hlavní pietní akt květnových slavností svobody se  opět bude muset konat na jiném místě než pod Díky, Ameriko.