Na osiřelý česko-rakouský přechod v Mikulově se vrátili policisté. Jen na několik hodin

Čeští a rakouští policisté kontrolovali řidiče na hraničním přechodu Mikulov - Drasenhofen. Při společné speciální akci se zaměřili na nelegální migraci a silniční provoz. Nasazený byl i detektor tlukotu srdce nebo dron. Cílem akce bylo procvičení přeshraniční spolupráce.

„Policejní kontrola. Cestovní doklady, prosím!“ Tuhle větu už řidiči na celnici u Mikulova dlouho neslyšeli. Celnice už dávno neplní svůj původní účel. Ve středu dopoledne se ale opět hemžila českými i rakouskými policejními uniformami. Policisté společně pátrali po běžencích. „Cílem je prohloubit spolupráci nejenom v každodenních smíšených hlídkách, ale i seznámit naše kolegy s tím, jaké technické prostředky máme a jak bychom je navzájem mohli využívat,“ vysvětlil jihomoravský ředitel policie Leoš Tržil.

Letos zadrželi policisté na jihu Moravy třicet běženců, předloni šestnáct set

Leoš Tržil řekl, že problém nelegální migrace je stále aktuální téma a že by policie v budoucnu chtěla rozšířit počet kontrolních stanovišť. Policisté v Jihomoravském kraji loni zajistili asi tři stovky lidí, kteří do země vstoupili nelegálně, o rok dřív jich bylo víc než šestnáct set, v celé ČR dva tisíce. Letos jde týdně o jednotlivé případy, od začátku roku policisté zadrželi v celé České republice 41 běženců, většinou na jižní Moravě. „Objevují se tu a tam případy, ať už je to na D2, v dopravních prostředcích, takže pořád ta opatření běží,“ řekl Leoš Tržil.

Počty zadržených běženců v roce 2015–2017
Zdroj: ČT24

Policistům pomáhá dron i detektor tlukotu srdce

Policistům na hranicích pomáhá moderní technika. Například přístroj, který umí odhalit uvnitř kamionu srdeční tep člověka. A k dispozici mají také dron, nejen pro případ migrační krize. „Já sám jsem byl přizván, když se tady ztratil senior, tak jsem se snažil pomáhat nalétávat ta neprostupná místa,“ popisuje pilot policejního dronu Radomír Cibulka.

Policejní pilot s dronem
Zdroj: ČT24

Podle Radomíra Cibulky má cizinecká policie v Jihomoravském kraji k dispozici tři drony - ve Znojmě, Valticích a v Brně. Ke každému dronu jsou vycvičeni čtyři lidé.

„K české policii mám veliký respekt, zvlášť co se týče technického vybavení, které je na moderní úrovni,“ říká ředitel policistů v Dolním Rakousku Franz Prucher. Policisté z obou zemí se společně zaměřují také na krádeže aut nebo pašování drog.