Poprava Němců v Rudníku před 72 lety byla podle tehdejších zákonů, zjistila policie

Poprava Němců v Rudníku před 72 lety byla podle tehdejších zákonů, zjistila policie (zdroj: ČT24)

Poprava ano, vražda ne – tak policie po dvouletém vyšetřování uzavřela 72 roků starý případ z krkonošského Rudníku. Událost se stala po skončení druhé světové války, kdy velitel tamní vojenské posádky nechal zastřelit pět místních německých obyvatel. Na jejich ostatky se narazilo po letech, když se v obci začala budovat cyklostezka.

Tehdy dvanáctiletý Vladimír Srna se díval tajně, dospělí ale museli. Uprostřed vesnice sledovali, jak si pět jejich sousedů kope hroby. Pak zarachotila salva popravčí čety.

V roce 2014 museli hroby kvůli plánované cyklostezce odkrýt. Policie začala vyšetřovat, jestli poprava nebyla vlastně vraždou. Analýzy a pátrání v archivech zabraly dva roky.

„Vyšetřovatel zjistil, že osoby, které tehdejší popravu nařídily či vykonaly, jednaly podle tehdejších předpisů a zákonů,“ uvádí mluvčí královéhradecké policie Lenka Burýšková.

Odkrývání hrobu zabitých Němců v Rudníku
Zdroj: ČT24

Tehdejší velitel posádky v Hostinném major Wurm odsoudil Němce k exemplárnímu trestu za údajné přechovávání zbraní. Pomníčky jeho horlivosti jsou ale po celých Krkonoších.

„Rudnický případ není ojedinělý. Nejvyšších trestů bylo tady v okolí vykonáno několik – v okolních vesnicích i v Hostinném,“ říká historička Olga Hájková. Zatímco policie vyšetřovala, ona kontaktovala v Německu žijící rodiny obětí.

„Ozvala se nám jedna rodina, jejíž dědeček a syn byli mezi těmi pěti zastřelenými. Cíl byl od počátku jasný – pohřbít ostatky důstojně a na církevní půdě,“ vysvětluje historička. Ostatky všech pěti popravených budou uloženy do společného hrobu na místním hřbitovu ještě do konce jara.