Přerov odstraní desítky starých hřišť, děti se na nich mohou zranit. Nová vzniknou v Bohumíně

Zastaralá dětská hřiště nahradí moderní bezpečnější (zdroj: ČT24)

Technicky zastaralá dětská hřiště, která už nesplňují normy, by měla města co nejdříve zlikvidovat. Proces je ale podle redaktorky ČT Moniky Fleischmannové zdlouhavý. V Přerově se rozhodli odstranit tři desítky starých dětských hřišť už před rokem, některá přitom stále stojí. K podobnému kroku přistoupí i v Bohumíně, kde renovují areál se škvárovým povrchem.

Například v Kozelské ulici si přerovská radnice podle Moniky Fleischmannové naplánovala opravit zastaralá hřiště už loni. Hotovo však bude až letos o prázdninách. Zástupci města uvedli, že musejí nejdříve vytipovat projektanta a také vybrat firmu, která nový areál postaví.

„Oprava jednoho hřiště vyjde v průměru na 160 000 korun. Zahrnuje demontáž původního vybavení, vysazení trávy a instalaci nových prvků,“ zjistila Monika Fleischmannová. Odváženy jsou zastaralé houpačky, prolézačky či kolotoče a zdevastovaná hřiště pokrývá zeleň. Zákrok se týká hřišť nejen na sídlištích, ale i ve vnitřních blocích domů a dvorech.

V Přerově mají k demolici vytipováno na 90 nebezpečných hřišť. Letos jich chtějí odstranit 25.

V sousední Olomouci se vydali jinou cestou. Každý rok zde do opravy herních venkovních ploch investují kolem tří milionů korun. „K demolici tak není určeno žádné z hřišť,“ dokončila Monika Fleischmannová.

Bohumín chystá proměnu u sídliště v centru

K renovaci zastaralého škvárového herního areálu se rozhodli také v Bohumíně. Do konce října chtějí proměnit prostranství u sídliště v Alešově ulici v těsné blízkosti pěší zóny v centru města. Přeměna bude stát přibližně deset milionů korun. Na prostranství kromě parkovacích míst přibudou hřiště a chodníky, řekla mluvčí radnice Lucie Kolková.

Mysleli jsme i na ty nejmenší a na hřištích se objeví nové hrací prvky, které v Bohumíně ještě nemáme. Specialitou bude například dvojhoupačka s jedním zabezpečeným sedátkem pro miminka nebo malé pískoviště s uzavíratelným krytem. V okolí hřišť přibude i deset laviček.
Adriana Dudás
Olomouc, odbor rozvoje a investic

„Zásadní je, že se nám podařilo dohodnout s vlastníky sítí na jejich přeložkách a vypořádat se i s připomínkami soukromých vlastníků, bez toho by se celá akce nemohla uskutečnit,“ řekl starosta Petr Vícha (ČSSD). Město projekt připravovalo přes tři roky.

Asfaltové chodníky nahradí zámková dlažba, vzniknou i nové chodníky v místech, kde pěšinky dříve vyšlapali lidé. Škvárovou plochu nahradí dvě dětská hřiště pro menší i větší děti.