Občanští demokraté vybrali Ostravě nového náměstka. Nastoupí za Štěpánka, který řídil opilý

Ostravští občanští demokraté už zvolili nového náměstka za jejich stranického kolegu Martina Štěpánka, který se přiznal k řízení v opilosti. „Jeho jméno ale nechtějí až do úterní odpolední schůzky zveřejnit,“ poznamenala redaktorka ČT Martina Koziolová s tím, že by se jím měl pravděpodobně stát Vladimír Cigánek (ODS).

Cigánek by měl být zároveň na zítřejším zastupitelstvu odvolaný ze svých funkcí v komisích rady a výborech zastupitelstva. Jiné funkce naopak získá odstupující Martin Štěpánek, který rezignoval v souvislosti s řízením pod vlivem alkoholu. Měl by se stát členem finančního výboru a komise pro sport a volný čas. 

Štěpánek, který odstoupil koncem března, nechce podle svých slov stát v cestě pokračování koalice. Náměstek zodpovědný za oblast školství, sportu a vzdělávání svůj post opustí k 5. dubnu, kdy se koná městské zastupitelstvo. Primátor Tomáš Macura (ANO) jeho rozhodnutí přivítal. 

Ostravská ODS dala dva základní principy, na kterých si dokáže představit fungování současné koalice. To je to, že bude ke všem členům koalice přistupováno stejně a za druhé, že bude důsledně uplatňován princip transparentního hospodaření s majetkem města.
Martin Štěpánek
ODS

Štěpánek: Snažil jsem se přeparkovat

Policejní hlídka Štěpánka podle jeho tvrzení kontrolovala v lednu v době, kdy chtěl vůz pouze přeparkovat ze špatně osvětleného místa, kde mu někdo automobil v minulosti několikrát vykradl. Za jízdu pod vlivem alkoholu dostal pokutu 40 000 korun a na rok přišel o řidičský průkaz. Náměstek dnes znovu zopakoval, že svého jednání lituje. „Byla to chyba, která se bez ohledu na mé další profesní působení nesmí nikdy opakovat.“

Macura, který jako první náměstka k rezignaci vyzval, jeho rozhodnutí uvítal. Postupně sílil i tlak dalších koaličních partnerů, kteří požadovali Štěpánkův odchod. „Rozhodnutí pana náměstka vítám, dost jsem v něj doufal. Myslím si, že je to rozhodnutí, které otvírá možnost a také vysokou pravděpodobnost pokračování koaličního projektu v současné podobě,“ řekl Macura.

Dodal, že s podmínkami ODS pro další trvání koalice nemá problém a hnutí ANO s těmito principy šlo do vedení města.