ANO chce odchod Bláhy z vedení osmi jihočeských nemocnic, Zimola to odmítá

Hnutí ANO trvá na tom, že by kraj měl personálně obměnit vedení krajských nemocnic. Předseda představenstva většiny z těchto nemocnic Martin Bláha podle ANO pochybil. ČSSD, která tvoří s ANO a hnutím Jihočeši 2012 na jihu Čech koalici, s tím však nesouhlasí.

Bláhu kritizuje i opozice za to, že jeho roční odměny v krajském holdingu Jihočeské nemocnice dosahují 7,2 milionu Kč. Dále se jim nelíbí, že Bláha nechal postavit na svém pozemku rekreační objekty pro hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu (oba ČSSD).

Pod Jihočeské nemocnice spadá osm krajem vlastněných zdravotnických zařízení. Bláha v sedmi z nich vykonává funkci předsedy představenstva a v osmém je místopředsedou.

„Deklarujeme, že u pana Bláhy nedošlo k manažerskému pochybení, nicméně je tam určitá politická zodpovědnost a nestandardní vztahy a nestandardní konání,“ řekla po zasedání jihočeské koalice poslankyně za hnutí ANO Radka Maxová.

Podle Zimoly Bláha nepochybil. Hejtman dodal, že na personální změny ve vedení nemocnic nepřistoupí jen na základě domněnek. „To jsou záležitosti, které jsou uměle vyvolávány panem (předsedou jihočeské ODS Martinem) Kubou a některými opozičními politiky. Jsou to nepodložené lži a nepodložená tvrzení,“ uvedl.

Kuba a zástupci dalších krajských opozičních stran minulý týden prohlásili, že prostřednictvím vysokých odměn Bláha vyvádí peníze z Jihočeských nemocnic. Poukazovali i na to, že Bláha na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechal stavět pro hejtmana rekreační objekt. Zimola již před časem uvedl, že část peněz už Bláhovi zaplatil a zbytek uhradí ve chvíli kolaudace, kdy se oficiálně stane majitelem domu.

Jihočeský hejtman navrhuje, aby hospodaření nemocnic zkontroloval nezávislý audit. „Pokud by mělo dojít k nějakému manažerskému selhání kohokoliv z představenstev nemocnic, budu požadovat jejich odchod,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24