V Praze probíhá plošná deratizace. Ve městě žije šest milionů potkanů

V Praze probíhá plošná deratizace (zdroj: ČT24)

V hlavním městě v pondělí začala plošná deratizace stok. Nástrahy se budou pokládat až do října, aby snížily počty potkanů na všech rizikových místech metropole. Odhaduje se, že především v podzemí žije okolo šesti milionů potkanů.

Na pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) čeká 13 a půl tisíce kanalizačních vstupů. Do každého vhodí zhruba kilogram nástrahy a granule s jedem. Směs se posílá do stoky instalatérskou trubkou, aby ji neodplavila voda.

Nástrahy jsou vhodné do vlhkého prostředí a obsahují například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu nebo tuk. V jedu je účinná látka bromadiolon. Potkan po sežrání nástrahy zemře do několika dnů. 

  • Bromadiolon patří mezi takzvané anikoagulanty. Nebezpečný je zejména při požití a vdechování prachu a výparů. V organismu zabraňuje srážlivosti krve, zvyšuje prostupnost krevních cest. Zasažený organismus hyne kvůli vnitřnímu vykrvácení. Letální (smrtelná) dávka účinné látky může být přijata již po jednorázové konzumaci rodenticidu. Chronické otravy, vyvolané kumulujícími se malými množstvími, mohou působit i dlouhodobě. Mohou tak být sekundárně ohroženy další necílové druhy živočichů.

Domácímu zvířeti by jed mohl ublížit, pokud by ho sežralo větší množství. V takovém případě doporučují deratizátoři rychlou návštěvu veterináře.

Mrtvé potkany zachytí čistička v Bubenči

Deratizaci kanalizace provádí správce proto, aby udržel počty potkanů na rozumné míře. I tak jich v podzemí žije víc, než je v Praze obyvatel. „Obecně se říká, že na jednoho Pražana připadá 4 až 5 potkanů. Kdybychom to nedělali, tak by to Pražané záhy poznali,“ řekl ČT mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Potkan
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

S deratizací se začíná v centru města pod Staroměstskou radnicí, kde je soutok tří stok z ulic Melantrichova, Železná a Celetná. Hlavní stoka vede pod Pařížskou ulicí, Vltavou a Letenskou plání až do ústřední čističky v Bubenči. Právě ta pak zachytí těla uhynulých hlodavců.

Potkani se množí geometrickou řadou

Podle expertů se zvláště ve velkých městech musí dělat deratizace pravidelně. Samička potkana je březí jen 21 dní, za rok tak může přivést na svět několik desítek mláďat. Jen z jednoho páru se tak do roka mohou narodit až dvě tisícovky dalších zvířat. Počet potkanů se kvůli tomu rozrůstá geometrickou řadou.

Praha také není jediné město, které s potkany bojuje. Loni se kvůli mírné zimě přemnožili například v Třinci, Olomouci, Kladně nebo v Jihlavě. Mnohem častěji pak byli vidět i v ulicích. Hygienici nabádají k opatrnosti hlavně kvůli nebezpečné leptospiróze.

Uložit