Řidiči turistického vláčku hrozí za nehodu v zoo až osm let vězení

Zlínské státní zastupitelství podalo obžalobu na řidiče turistického vláčku, který loni havaroval ve zlínské zoo. Převrácený vagon tehdy lehce zranil tři děti a dva dospělé, jedna starší žena utrpěla těžká zranění. Žalobci viní 59letého muže z obecného ohrožení, hrozí mu až osm let vězení.

Informaci České televizi sdělila zlínská státní zástupkyně Ilona Chudárková. Více ale případ komentovat nechtěla s tím, že celou věc teď bude řešit soud. Ten může obviněnému muži vyměřit až osmileté vězení. Muž ze Zlínska dosud nebyl trestaný.

Policie začala řidiče vláčku stíhat po nehodě ve zlínské zoo, která se stala loni v srpnu. „Řidič vláčku zavinil dopravní nehodu svou nedbalostí, kdy nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména vlastnostem vyhlídkového vláčku a povaze vozovky a přivodil cestujícím a lidem, kteří se nacházeli v bezprostřední blízkosti vláčku, vážné riziko způsobení újmy na zdraví,“ uvedla tehdy zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Při nehodě bylo zraněno šest lidí, jeden z nich těžce. Ve vláčku cestovalo více než dvacet osob. Podle policistů pasažéři vyvázli bez těžší újmy pouze souhrou šťastných náhod. Někteří cestující dokonce z vláčku při jízdě vyskakovali, aby zraněním zabránili.

Řidič vláčku už návštěvníky zlínské zoo nevozí. Majitel firmy provozující vláčky v zoologických zahradách ho po incidentu propustil. Bývalého zaměstnance se ale zároveň zastal. Pro ČTK uvedl, že vláčku vběhlo do cesty dítě a že kdyby řidič nebrzdil, přejel by ho. Na havárii podle něj měly podíl i bláto a štěrk, které na cestě zůstaly po dešti.

Zoo po nehodě přijala několik opatření. Přála si, aby vláčky řídili nejzkušenější zaměstnanci. Vedení zoo také po nehodě požádalo provozovatele o opětovné proškolení všech řidičů o bezpečnosti provozu. Vláček po nehodě jezdí jen ze spodní části areálu nahoru, a ne v obou směrech. Zpět dolů se vrací veřejnosti nepřístupnými prostory.