Ve zlínském Mitasu budou 11. dubna stávkovat za vyšší mzdy

Odboráři zlínského závodu společnosti Mitas vyhlásí na 11. dubna výstražnou stávku. Na několika hodin se výroba zcela zastaví, řekl předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek. Odbory požadují zvýšení mezd.

„Uděláme to tak, abychom ekonomicky co nejméně poškodili zaměstnavatele. Musí však už ale být vidět, že lidé jsou naštvaní,“ uvedl Jandásek. Už minulý týden odboráři získali dostatek podpisů pro vyhlášení stávky, zhruba 500. V závodě pracuje zhruba 700 lidí, v odborech je jich přibližně 440. Stávková pohotovost v závodu platí od 10. března.

Odboráři jednali s vedením závodu v pondělí. „Nepřišli však s žádným návrhem. K těm našim uvedli, že nemají oprávnění se k nim vyjádřit,“ dodal šéf odborů.

Už loni odboráři požadovali zvýšení o 30 korun na hodinu. Později chtěli na příští rok zvýšení, které by odpovídalo 1,1násobku průměrné celostátní mzdy, pro rok 2019 pak 1,2násobek „Nabídnut nám však byl pro příští rok 1,1násobek průměrné mzdy pro Zlínský kraj pro naše průmyslové odvětví, což je nyní asi 26 500 korun – tedy asi o 2500 korun méně, než je republikový průměr. V roce 2019 to měl být 1,15násobek,“ řekl již dříve Jandásek.

Podle něj by to ale příští rok znamenalo jen asi 1700 korun měsíčně navíc. „A to jsou v tom i třinácté a čtrnácté mzdy, takže by to reálně bylo o 1000 až 1200 hrubého více. To je skutečně málo,“ uvedl. Podle něj je průměrná hrubá mzda v závodu asi 27 tisíc korun. Pracovníci ve výrobě ale mají nejvýše 20 tisíc korun čistého, většina jich má podle něj 12 až 15 tisíc korun čistého v třísměnném provozu.

Mitas otevřel v listopadu 2013 novou halu v průmyslovém areálu Toma v Otrokovicích na Zlínsku
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Kvůli nízkým mzdám byla před týdnem vyhlášena stávková pohotovost také v pražském závodě společnosti Mitas. Po středečním jednání s vedením firmy však tamní odboráři připustili, že se na mzdách možná dohodnou. Zaměstnavatel jim slíbil, že nejpozději příští týden přijde s návrhem mzdových tarifů na letošní rok. Na čtvrtek plánují pražští odboráři veřejné shromáždění zaměstnanců.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni ho coby součást českého gumárenského holdingu ČGS Holding koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v Česku, Srbsku a USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly. Loni měla firma tržby přes 8 miliard korun a zisk 953 milionů korun.