Petr Šádek je pro děti parťák. Učitel ve školce jako on je stále vzácný druh

Učitel v mateřské škole je v Česku stále spíš raritou. Například na jižní Moravě připadá na jednoho muže ve školce přes dvě stě padesát žen. Jedním z důvodů jsou i nízké platy. Jejich navýšení teď řeší i ministerstvo školství, které chce k této práci přilákat učitelů víc.

Teplé jarní počasí vylákalo děti z mateřské školy v Moravanech u Brna na pískoviště. Bábovičky si s nimi stavěl i Petr Šádek, který ve školce pracuje jako učitel. Pro povolání učitele ve školce se rozhodl ještě na vysoké škole. Vystudoval sociální pedagogiku a ve třetím ročníku byl na praxi právě ve školce. „Bavilo mě to, tak jsem u toho zůstal. Je tu vidět hodně zpětná vazba. Malé děti dají hned najevo, co se jim líbí a co ne,“ vysvětluje své rozhodnutí Petr Šádek.

Děti potřebují i mužský vzor

Pro děti je učitel ve školce stále raritou. V Jihomoravském kraji v mateřských školách učí přes tři a půl tisíce žen a jen čtrnáct mužů. Podle Petra Šádka je to škoda. „U tak malých dětí je to přirozený model, jako v rodině. Tím spíš, pokud pochází z rodiny, kde mají jenom matku, tak mají možnost kontaktu s mužem,“ říká učitel.

Děti mají pana učitele rády. „Je schopný naučit je komunikaci na úrovni jako takového parťáka těch dětí, a v tom to vnímám pozitivně,“ chválí učitele ředitelka školky Kateřina Havránková.

Učitelství je stále považováno spíš za ženskou práci

Proč je učitelů ve školkách tak málo je podle průzkumu Ligy otevřených mužů hned několik. Nízký plat je jen jedním z nich. „Nemají možnost kariérního růstu a dalším důvodem jsou stereotypy ve společnosti, kdy je této profesi přiřazováno to, že je to prostě ženská práce,“ vysvětluje šéf projektu Muži do škol z Ligy otevřených mužů Václav Šnébergr. „Hodně mužů jde spíš po kariéře, to není ve školství tak viditelné. Já bych ale neměnil,“ říká učitel Petr Šádek.

Počet učitelů v mateřských školách
Zdroj: ČT24

Přilákat víc mužů učitelů do mateřských škol chce ministerstvo školství navýšením platů. Aktuálně se průměrný plat učitele v MŠ pohybuje kolem dvaceti pěti tisíc korun, což je zhruba o sedm tisíc víc, než tomu bylo před deseti lety. Podle ministryně školství je to ale stále málo. Do roku 2020 chce proto dosáhnout navýšení na sto třicet procent průměrného platu.