Sochař Preclík dostane čestné občanství Hradce Králové: Napotřetí už návrh zastupitelstvem prošel

Hradec Králové udělí čestné občanství in memoriam sochaři, malíři a spisovateli Vladimíru Preclíkovi. Pro udělení hlasovalo všech 32 přítomných zastupitelů, před hlasování ani nebyla žádná diskuze. Zastupitelstvo ovšem hlasovalo o udělení čestného občanství už potřetí. V předchozích dvou pokusech se nenašlo dost hlasů. Hradecký rodák Preclík zemřel 3. dubna 2008 ve věku 78 let.

Tentokrát podnět k udělení čestného občanství podával Rotary klub Hradec Králové prostřednictvím svého prezidenta. „Čestné občanství převezme manželka Jaroslava Preclíková na slavnostním udílení výročních cen Hradce Králové za rok 2016 dne 29. března 2017 v Galerii moderního umění,“ uvedla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

Poprvé hradečtí zastupitelé o udělení čestného občanství Preclíkovi hlasovali v roce 1999, ale návrh tehdejšího zastupitele a dnešního generálního konzula ČR v New Yorku Martina Dvořáka nezískal dostatečnou podporu. Podruhé zastupitelé odmítli Preclíka mezi čestné občany zařadit v roce 2005, což tehdejší primátor Otakar Divíšek (ODS) označil za ostudu.

Vladimír Preclík se narodil v Hradci Králové 23. května 1929. Jeho díla jsou zastoupena v tuzemských i světových galeriích: od roku 1958 měl zhruba 80 samostatných výstav. Do kontextu českého i evropského sochařství se podle odborníků zapsal například cyklem Česká avantgarda. Preclík také spoluzakládal Mezinárodní sochařská sympozia v Hořicích a vydal několik knih.

x
Zdroj: ČT24

Čestné občanství Hradce Králové dosud získalo 65 osobností. Město ho uděluje už od roku 1833, kdy se prvním nositelem ocenění stal dramatik Václav Kliment Klicpera. Po roce 1989 udělila hradecká radnice 13 čestných občanství. Posledními oceněnými byli v roce 2011 in memoriam disident Pavel Wonka, v roce 2012 operní pěvkyně a herečka Soňa Červená a v roce 2013 malíř, sochař a grafik Jiří Hilmar.