Za tragický pád lanovky v Krkonoších dostal provozovatel roční podmínku

Za pád lanovky dostal provozovatel roční podmínku (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Trutnově uznal vinu provozovatele Miloslava Jirmana za pád nákladní lanovky v Krkonoších a potrestal jej podmínkou jednoho roku vězení se zkušební dobou dva roky. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Jirman si nechali lhůtu pro odvolání. Při pádu lanovky k chatě Bumbálka ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších v listopadu 2013 jeden člověk zahynul a čtyři se zranili.

Jirmanovi za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozilo až šest let vězení. Po přetržení lana a následném pádu lanovky zahynul osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili.

Provozovatel lanovky před soudem vinu popřel, jeho obhájce žádal zproštění obžaloby. Obžaloba pro Jirmana navrhovala podmíněný trest do dvou let vězení s odkladem až na tři roky. 

Přeprava lidí byla zakázána

Okresní soud případ řešil podruhé. Loni v dubnu soud uznal Jirmanovu vinu, ale upustil od jeho potrestání. Soud přihlédl k tomu, že spoluvina za tragédii leží na poškozených. Státní zástupce i obviněný podali odvolání a hradecký krajský soud případ vrátil zpět do Trutnova.

Podle soudkyně Stanislavy Suchánkové se oproti minulému soudnímu jednání vyvinula důkazní situace. „Bylo zjištěno, že podíl zavinění obžalovaného na předmětné tragické události je hlubší, než soud původně shledával. Nejsou tedy splněny podmínky pro upuštění od potrestání,“ řekla ve stručném odůvodnění rozsudku. Trest byl podle ní pro polehčující okolnosti uložen na spodní hranici trestní sazby.

Zásadním novým zjištěním oproti minulému líčení bylo podle státního zástupce Jindřicha Duška to, že byli vyslechnuti i svědci, kteří uvedli, že se lanovkou v minulosti občas lidé přepravovali. „Obžalovaný Jirman lanovku obsluhoval a věděl o tom,“ řekl Dušek. Lanovka byla určena výhradně k přepravě nákladu, přeprava lidí na ní byla zakázána.

Jirmanův advokát rozsudek nekomentoval. Jirman se vynesení rozsudku nezúčastnil. Nároky zdravotních pojišťoven za léčení zraněných zhruba za milion korun a žádost pozůstalých dětí o náhradu celkem jednoho milionu korun soud odkázal do občanskoprávního řízení.

Korba se zřítila z deseti metrů

Neštěstí se stalo 29. listopadu 2013, kdy rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, u níž byla přeprava lidí zakázána. Zřejmě si ve špatném počasí za tmy chtěli ušetřit cestu pěšky do kopce. Po přetržení tažného lana se korba ze zhruba deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi. Muž na místě zraněním podlehl, dvě ženy a dvě děti skončily v péči lékařů.

Podle obžaloby Jirman jako provozovatel a strojník lanovky v rozporu s provozními podmínkami nedostatečně kontroloval a spravoval technický stav zařízení, zejména stav a opotřebení lan.