Na D4 se bude o víkendu bourat most, dálnice už je u Příbrami zavřená

Na 41. kilometru dálnice D4 začala plánovaná uzavírka, důvodem je přestavba mostu na okružní křižovatce Skalka. Řidiči proto budou úsek objíždět po souběžné silnici III. třídy. Bourání mostu má být hotové do pondělí. S omezením ale musejí řidiči počítat až do podzimu, termín otevření nového mostu je stanoven na 27. září.

Auta nemohou projíždět pod mostem, ale budou se mu vyhýbat po souběžné silnici III. třídy od Dlouhé Lhoty, okružní křižovatce a nové silniční spojce na Dubenec.

Během pátku budou stavbaři na vozovku navážet štěrk, aby vytvořili takzvaný polštář, do nějž se bude most shazovat. Už do pátečního rána jsou proto řidiči ve směru od Prahy odkláněni po provizorním přejezdu na souběžnou silnici a kruhový objezd.

V pátek ale ještě bude možný přejezd přes most: silnice I/18, která přes něj vede, bude uzavřena až v pátek o půlnoci. Objízdná trasa bude vyznačena přes Příbram a Milín.

„Zhruba mezi 02:00 a 03:00 nastoupí silniční fréza, která z mostu odfrézuje asfalt. Vlastní bourací práce, kdy se do mostu fyzicky zakousnou bagry, by měly začít od 06:00,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Jiří Pöschl. Most by podle něj měl jít k zemi za denního světla kolem 07:00 nebo 08:00. „Bude záležet na tom, jak rychle povolí,“ dodal.

Od pondělí pak začnou práce na výstavbě nového mostu, které mají trvat až do konce září. Provoz na silnici I/18 mezi Sedlčany a Příbramí bude obnoven po obousměrných nájezdových rampách po polovině dálnice pod již zbouraným mostem.

Prodloužení strakonické dálnice uleví zejména Dubenci

Termín zprovoznění nového mostu byl stanoven na 27. září. „Stavba bude zprovozněna společně s prodloužením D4,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Výstavba nového úseku D4 od Skalky s křižovatkou se silnicí II/118 začala už před dvěma lety.

Na prodloužení strakonické dálnice netrpělivě čekají zejména lidé v Dubenci, kudy je vedena veškerá doprava z Prahy na Strakonice a do Písku a dál až na hraniční přechod ve Strážném. Díky nové stavbě bude tranzitní doprava odkloněna mimo obec.