Děčín má jako první v Česku platební kartu a jízdenku v jednom. Funguje i jako náramek

Dopravní podnik v Děčíně dnes představil novu platební kartu (zdroj: ČT24)

Lidé v Děčíně si od 1. dubna mohou pořídit platební kartu dopravního podniku. Zaplatí s ní nejen za dopravu po městě, ale také v obchodě či v městských institucích. Alternativou karty je pak platební náramek. Funguje stejně jako karta, je ale navíc vodotěsný. Časový kupon může cestující k bankovní kartě přiřadit v Česku vůbec poprvé.

Kartu lze použít kdekoliv, kde mají bezkontaktní platební terminál. Lze na ni nahrát i měsíční jízdné. V Ústeckém kraji navíc funguje propojení městské a meziměstské dopravy. Kartou tak cestující zaplatí i jízdu mimo město. Karta je naprogramovaná i na takzvané chytré jízdné. Měla by tedy sama vypočítat nejvhodnější typ jízdenky a její cenu.

Limit na kartě je 6000 korun

Pořízení karty nebo náramku vyjde na 295 korun, přičemž na kartě je okamžitě kredit 200 korun a na náramku, který je červený nebo modrý, 160 korun. Zájemci kartu koupí v pobočce dopravního podniku, kde se zároveň i aktivuje. Dál ji potom mohou spravovat na internetu. Dobít se dá v dopravním podniku, v terminálech Sazky nebo bankovním převodem.

Limit na kartě je 6000 korun a nelze ji používat v zahraničí. „Výhodou nové karty je, že k ní nemusí mít člověk vlastní účet. Předpokládáme, že ji budou kupovat rodiče svým dětem. Mohou na ni převést určitý obnos peněz, a na kartě tak budou mít děti i kapesné,“ řekl ekonomický náměstek dopravního podniku Vít Horáček.

Platební náramek
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Karta není na jméno, mohou ji tak využívat třeba všichni členové rodiny v případě, že necestují MHD denně. Dopravní podnik očekává, že ji budou využívat i senioři nebo lidé, kteří se obávají používat bankovní kartu pro placení jízdného.

Děčínský dopravní podnik loni investoval do pořízení odbavovacího systému sedm milionů korun bez DPH, z toho milionem korun přispěl kraj. „Uvedení nového projektu chytré karty dopravní podnik nestálo nic. Odbavovací systém bychom museli pořídit tak jako tak kvůli integraci do dopravního systému Ústeckého kraje,“ dodal předseda představenstva podniku Vladislav Raška.

Město předpokládá, že v budoucnosti se funkce chytré karty budou rozšiřovat. „Očekáváme, že zejména mladá generace tyto nové technologie přivítá,“ poznamenala primátorka Marie Blažková.