Zatímco Brno svítí, na jeho okraji je tma. Modřice marně čekají na nové lampy

Přes sto milionů korun ročně stojí provoz veřejného osvětlení v Brně. Technické sítě chtějí letos nakoupit a opravit lampy za padesát milionů. Brnu se ale už roky nedaří vyřešit problémy s osvětlením na okraji města v Modřicích. Odpovědnost za údržbu lamp si mezi sebou přehazuje Ředitelství silnic a dálnic a modřická radnice.

Loni musely Technické sítě zaplatit sto milionů korun za provoz světel včetně spotřeby elektrické energie. Z toho čtyřicet milionů šlo na opravu nebo nákup nových, moderních světel. Letos by tato složka rozpočtu mohla o deset milionů narůst. „Částka je orientační, záleží, jestli jsou výkopy v asfaltu, v dlažbě, v zeleni. V zeleni je ten výkop samozřejmě mnohonásobně výhodnější, než výkopy v asfaltu,“ vysvětluje vedoucí odboru veřejného osvětlení technických služeb Dušan Piják.

LED žárovky snižují spotřebu energie

Aby se snížila spotřeba energie, vyměňují pracovníci technických služeb staré, sodíkové lampy za moderní LED světla.„ Výhoda těchto nových svítidel je i vlastně příkon těch svítidel, což se dá říct, že je asi poloviční oproti těm výbojkovým svítidlům,“ dodává Dušan Piják.

Některé lampy ale zůstávají stále zanedbané. Především ty, které formálně stojí jen pár metrů za Brnem. Technické sítě je tak opravovat nemohou. Problém se týká například ulice Vídeňská. O osvětlení se léta nikdo nestará. Odpovědnost za údržbu si mezi sebou přehazuje Ředitelství silnic a dálnic a modřická radnice.

Lampy v Modřicích jsou na spadnutí

Některým lampám chybí zdroje, kabeláže jsou zkorodované. Podle starosty Modřic při velké nepřízni počasí hrozí zřícení některých z nich. „Asi před rokem a půl jsme jednali na ŘSD, slíbili nám, že podniknou kroky ke zprovoznění, dohledání dokumentů a následnému převedení, ale od té doby se nic nestalo,“ říká starosta Modřic Josef Šiška (ODS).

Připravíme a následně určitě i zajistíme opravu lamp tak, aby byl odstraněn stav ohrožující bezpečnost a následně mohlo dojít k převodu na úřad zastupující stát ve věcech majetkových.
Jan Rýdl
mluvčí Ředitelství silnic a dálnic

Modřice tak budou muset jednat s jiným úřadem, než dosud. Kdy konkrétně lampy znovu osvětlí asi kilometrový úsek u Modřic, přitom stále není jasné. V Brně se jen LED světel letos nově rozsvítí minimálně 1100.