Výzkumníci testují povrch silnic, chtějí namíchat kvalitnější asfalt

Méně nehod na silnicích kvůli nekvalitním silnicím. To je cíl odborníků z centra AdMas, které spadá pod Vysoké učení technické. Tamní vědci nedávno začali testovat asfaltové směsi a jejich protismykové vlastnosti. A už mají první výsledky ‒ některé úseky v Jihomoravském kraji jsou kvůli povrchu skutečně pro řidiče nebezpečné.

Brněnští výzkumníci testují vzorky silnic z celé České republiky. Mezi nimi pracuje také Pavla Nekulová z centra AdMas, která od ledna zkoumá, na kterém typu asfaltu hrozí řidičům smyk. Problémem je například nekvalitní kamenivo, které je snadné obrousit, a povrch vozovky je tak kluzký.

Asfaltové směsi testuje stroj, který simuluje přejíždění milionů pneumatik. „Snažíme se zjistit, zda kdybychom přidali malé množství určitého kameniva do asfaltové směsi, jestli by se její vlastnosti zlepšily,“ vysvětlila Nekulová.

Nebezpečný úsek je u brněnského krematoria

Takový zásah by se v Jihomoravském kraji hodil hned na několika místech. Jedním z nejhorších úseků v Brně, z hlediska povrchu, je v Jihlavské ulici směrem nahoru ke krematoriu. „Jsou zde špatné protismykové vlastnosti povrchu vozovky. Za mokra se může stát, že řidič nedobrzdí a vjede do křižovatky nebo srazí chodce,“ okomentovala cestu Nekulová.

Dalším příkladem nekvalitní silnice je cesta mezi Lipůvkou a odbočkou na Kuřim. Kamenivo na některých místech dokonce úplně zmizelo. Nehod v těchto místech přibývá i podle jihomoravských policistů.

Jestli za ně můžou řidiči, nebo nekvalitní povrch, ale není snadné určit. „Většinou je to souhra několika faktorů a okolností a policie navíc nedisponuje měřicí technikou,“ uvedl dopravní inženýr z jihomoravského krajského ředitelství Lubomír Sedlák. Policisté doufají, že nehod ubude, třeba i díky novým směsím, které v další fázi výzkumu odborníci namíchají.