Lanovka na Petřín bude tři týdny mimo provoz

Lanovka na Petřín bude tři týdny mimo provoz (zdroj: ČT24)

Lanovou dráhu z pražského Újezdu na Petřín čeká pravidelná jarní revize a příprava na letní sezonu. Mimo provoz bude od pondělí téměř tři týdny, znovu se rozjede až v sobotu 8. dubna ráno. Pražský dopravní podnik lanovku kontroluje vždy na jaře a na podzim.

„Tentokrát nás krom běžných oprav a revizí čeká také výměna jedné nápravy u vozu číslo jedna a úprava lana. Chceme být po odstávce ujištěni, že je vše v nejlepším možném stavu a dobře připraveno na náročnou letní sezonu, kdy se lanovka během dne téměř nezastaví,“ uvedl vedoucí provozovny lanové dráhy Pavel Kejha.

Krom revize zařízení se nacvičuje evakuace cestujících

Součástí kontroly petřínské lanovky bude také měření rozchodu kolejí, dopravní podnik rovněž vymění traťové kladky a vyčistí odvodnění. „Krom revize se během výluky nacvičuje evakuace cestujících z vozů,“ dodala mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Dráha je součástí pražské MHD. V provozu je od 09:00 do 23:20 a platí na ní jízdenky veřejné dopravy. Lanovkou se loni svezlo zhruba 1,75 milionu cestujících. Nejvytíženější je v létě, kdy přepraví asi 200 tisíc osob za měsíc. V zimní sezoně to je v průměru 110 tisíc lidí. Poprvé se lanovka rozjela na Petřín roku 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy.

Lanovka s nejdelší tradicí v Česku v minulém roce prošla důkladnou rekonstrukcí, při které vzniklo nové těleso u stanice Nebozízek. Původní konstrukce byla v havarijním stavu kvůli sesuvům půdy. Nestabilita svahu v minulém století provoz několikrát zastavila a vyžádala si nejdelší, dvacetiletou odstávku lanovky.