Hromadná žaloba na modré zóny neuspěla

Pražský městský soud odmítl hromadnou žalobou na pražský magistrát kvůli zónám placeného stání. Žaloba směřovala proti opatření obecné povahy, kterým však podle soudu nařízení o parkovacích zónách není.

Soud se modrými zónami zavedenými loni v částech pražských městských částí číslo 3, 5, 6 a 8 nebude zabývat. „Žaloba se odmítá, účastníci nesplnili zákonné předpoklady pro tento typ žaloby,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Žalobu nakonec podalo osm lidí. Původně se k ní chtělo připojit asi 40 osob, u více než 30 z nich však soud řízení zastavil kvůli nezaplacení soudního poplatku. Každý účastník totiž měl zaplatit 5000 korun. Osmi navrhovatelům, kteří zaplatili, soud teď poplatek vrátí.

Bývalý místopředseda Strany svobodných občanů a advokát Ondřej Pacák, jenž zastupuje lidi, kteří se k žalobě přidali, podal kvůli postupu městského soudu ústavní stížnost. Ohradil se proti požadovanému poplatku. Tvrdí, že soud měl umožnit tzv. poplatkovou solidaritu, jako to dělají civilní soudy, tedy že mělo stačit zaplatit 5000 korun pouze jednou. „Stát a obce tak mají v ruce další klacek, který hází pod nohy nás všech, co bychom si snad dovolili se bránit státní a obecní vrchnosti,“ okomentoval na své facebookové stránce.

Ondřej Pecák zastupuje osoby, které se rozhodly k žalobě přidat. Podle něj nemají zóny oporu v zákoně o pozemních komunikacích. V minulém roce se zóny rozšířily do Prahy 5, 6 a 8. „Modré zóny“ slouží především lidem, kteří mají v místě trvalé bydliště. První zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 části Prahy 16. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22.

Proti novým parkovacím zónám vystupuje i Středočeský kraj, protože zóny znesnadňují parkování v metropoli lidem, kteří do Prahy dojíždějí ze středních Čech. Lidé si na zavedení parkovacích zón stěžovali také u ombudsmanky. Ta se ale nechala slyšet, že jsou v souladu se zákonem, proto je řešit nemůže.