Horní Planá chce, aby na provoz ztrátového lipenského přívozu přispíval i kraj

Přívoz v Horní Plané zahájil další sezonu (zdroj: ČT24)

Město Horní Planá usiluje o to, aby se přívoz na Lipně stal součástí krajské veřejné dopravy a jeho provoz byl dotovaný. Teď totiž vykazuje každoročně statisícovou ztrátu kvůli nákladné údržbě plavidla. Kraj slibuje pro příští rok komplexní řešení, které by se týkalo i zbylých lipenských přívozů ve Frymburku nebo Dolní Vltavici.

Přívoz v Horní Plané se po zimní údržbě o víkendu znovu vrátil na lipenskou nádrž. Stejná loď jezdí na trase mezi Horní Planou a Bližší Lhotou už 46 let. Letošní sezona ale bude finančně náročná. Přívoz totiž ukončí provoz o několik měsíců dřív ‒ už v září ‒ a loď poté poputuje na generální opravu.

Ta vyjde na několik set tisíc korun, pro které musí Horní Planá sáhnout do své kasy. „Zhruba od poloviny září projde rekonstrukcí, do které se pustí specializovaná firma. Je to nutné, aby přívoz mohl fungovat dalších 30 let,“ vysvětluje starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Stejně tak financuje město ze svého i všechny další opravy či běžnou údržbu. Jenže provoz přívozu je finančně ztrátový, z jízdného si na sebe nevydělá: „Příjmy na přívozu jsou zhruba 3,5 milionu korun ročně, což jsou provozní náklady. Kdybychom k tomu měli obnovovat majetek přívozu, potřebovali bychom navíc ještě 600 tisíc korun,“ upřesňuje starosta.

Přívoz v Horní Plané na Lipně
Zdroj: ČT24

Pro okolí Lipna je ale tato lodní doprava důležitá: v letních měsících přepraví i tisíc osob denně a k tomu 200 aut. „Řidičům zkracujeme cestu o 22 kilometrů,“ dodává obsluha přívozu Karel Kukačka. Cesta na druhý břeh trvá 5 minut, lidé za ni zaplatí 15 korun, osobní auto je za 50 Kč.

Proto teď v Horní Plané apelují na kraj, aby je podpořil ‒ stejně jako hejtmanství přispívá jiným dopravcům. Kraj souhlasí, ale hledá možnosti, jak ztrátu dotovat. „Pro letošní rok už možnosti nemáme, ale intenzivně se tím zabýváme a věřím, že na příští rok přijdeme s nějakým komplexím řešením,“ dodává náměstek pro dopravu Jan Kubík (ANO).

Toto opatření by se týkalo nejen Horní Plané, ale i zbylých přívozů na Lipně.

Zbylé dva přívozy sezonu teprve odstartují

V nejbližší době zahájí sezonu také přívoz mezi Frymburkem a Přední Výtoní. Tam sice sezona oficiálně startuje až 1. dubna, turisty ale možná loď sveze i dřív: „V nejbližších dnech spustím na vodu loď, která bude zatím přepravovat pěší a cyklisty,“ uvedl za provozovatele Jiří Bouchal. Ceny podle něj zůstanou i letos stejné jako v minulém roce. To znamená, že také zde lidé zaplatí 15 korun za osobu a 50 korun za auto.

Až v květnu pak začne jezdit lodní doprava mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem. „Ani my ceny v porovnání s minulým rokem neměníme,“ uvedl za přívoz Karel Vlášek. Lístek pro osobu stojí 35 korun a za auto s řidičem se platí 150 korun.