Ústavní soud odmítl stížnost Severočecha Zelenky kvůli volbám na Ústecku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost odvolaného kandidáta Severočechů.cz Jiřího Zelenky. Politik zpochybňoval výsledek loňských krajských voleb v Ústeckém kraji. Poukazoval na zásah do svého práva být volen, stejně jako práva na soudní ochranu.

Zelenka podal návrh na vyslovení neplatnosti voleb nejprve ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Ten ale jeho žádost zamítl. Stejně dopadli i další kandidáti, které osm dní před volbami dala z voleb vyškrtnout místopředsedkyně Severočechů Hana Jeníčková.

Zelenka tvrdil, že způsob svého stažení z kandidátní listiny byl nezákonný. Ústavní soudci ale potvrdili závěry krajského soudu, podle kterého Jeníčková měla pravomoc kritizovaný krok provést. Ani soudy, ani úřady pak nemohou posuzovat, zda jednala v zájmu politické strany.

„Takové rozhodování by rovněž nutně představovalo státní zásah do vnitřních záležitostí politické strany. Nadto by takové oprávnění orgánu veřejné moci vytvářelo prostor pro svévolné rozhodování o tom, ke kterým úkonům zmocněnců politických stran budou či nebudou volební orgány přihlížet,“ stojí v usnesení ÚS.

Alena Dernerová
Zdroj: ČT24

Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený například poslancem Bronislavem Schwarzem a podnikatelem Zelenkou.

I přes odvolání kandidátky Severočeši získali v krajských volbách 2,13 procenta hlasů. Výrazně více, přes deset procent, to bylo na Mostecku. Hlasy voličů byly platné, statistici k nim ale nepřihlíželi.

Jeníčková chtěla týden před volbami odvolat také kandidaturu Aleny Dernerové v senátních volbách na Mostecku. Mostecký magistrát ale na její požadavek nevzal zřetel a Dernerová obhájila senátorský mandát. Nejvyšší správní soud ovšem následně nařídil volby zopakovat, protože považoval krok Jeníčkové za právoplatný. I napodruhé ale Dernerová volby vyhrála.

Uložit