Vyplavený sklep skrýval pravěkou nádobu. Nic takového v Trutnově ještě neviděli

Události v regionech: Při rekonstrukci sklepa v Trutnově se našla pravěká amfora (zdroj: ČT24)

Krkonoše lákaly lidi již v době bronzové. Ukázal to nález ze sklepa starého domu v Trutnově, kde při rekonstrukci našli amforu starou tři tisíce let. Dosud nikdy se nepodařilo v Krkonoších najít tak starý předmět. Archeologové tak nemohou potvrdit, zda bývalo u Trutnova stabilní pravěké osídlení.

K unikátnímu objevu v trutnovském domě se základy starými pět set let pomohlo neštěstí. U sousedů praskla voda a dům poškodila. Bylo třeba zajistit sklep, což dostal za úkol stavař Martin Zeman. Ten pak při práci nalezl střepy amfory z období lužických popelnicových polí.

Majitel historického domu Josef Beneš popsal, jak voda od sousedů podemlela hlavní sloup budovy a klenby ve sklepě pak popadaly. Kvůli tomu tedy není možné určit, odkud amfora připlavala. Nález v bahně přitom zdejším archeologům notně zamotal hlavy.

„Nemáme žádné další nálezy z tohoto období, takže nemůžeme tvrdit, že se jedná o stabilní osídlení v této oblasti,“ popsal archeolog Muzea Podkrkonoší Ondřej Tůma.

Zatímco Martin Zeman si začíná na historické objevy zvykat – před časem v Úpici objevil hrst stříbrných tolarů ze 17. století – a říká, že „pokud děláte s památkařinou, dříve nebo později na něco musíte narazit“, pro majitele domu je to pomyslná cena útěchy. Po nešťastné záplavě ho čeká náročná a drahá rekonstrukce. Na jejím počátku však pomohl doplnit dějiny města.