V Praze a okolí nepůjde televize ani rozhlas, žižkovskou věž čeká pravidelná kontrola

Události: Žižkovskou věž čeká pravidelná kontrola (zdroj: ČT24)

Po půlnoci z úterý na středu začne pravidelná výluka žižkovské televizní věže. Dotkne se postupně rozhlasového i televizního vysílání a trvat bude většinu středy – v případě televize od 6 do 15 hodin. Technici musí na věži zkontrolovat a případně opravit antény, osvětlení i vysílače.

Od časného rána budou na věži pracovat tři týmy techniků, celkem osm lidí. „Za laminátovým krytem je nástavec televizní antény. Prvně tam budou pracovat dva technici ve výšce a budou zevnitř kontrolovat veškeré mechanické části,“ popisuje vedoucí provozu Jan Hamáček z Českých radiokomunikací, který bude jako obvykle na akci dohlížet.

Druhou fází je servis výstražného osvětlení věže, které v noci varuje letadla. Kontrolou poté musí projít i samotné vysílače.

„Když chcete pokrýt takové velké území, jako je Praha a střední Čechy, tak ta intenzita elektromagnetického pole je poměrně značná,“ vysvětluje Jan Hamáček, proč nelze dělat kontrolu za běžného provozu.

Výluka vysílače Praha-Žižkov
Zdroj: ČT24/ČRa

Výluka televizního vysílání potrvá od 6 do 15 hodin. Ze Žižkova nebude vysílat veřejnoprávní multiplex 1 České televize ani multiplexy 2 a 3. Výluka se týká také dvou regionálních multiplexů a přechodové vysílací sítě DVB-T2. Vybrané pořady ČT mohou lidé sledovat přes internet v iVysílání.

Kratší odstávka postihne i rozhlas, začne pět minut po půlnoci a skončí v 5 hodin ráno. Odmlčí se tak pražské frekvence stanic Českého rozhlasu Radiožurnál, Vltava a Plus, dále Frekvence 1, Rádia Impuls, Rádia City a experimentálního digitálního rozhlasového vysílání DAB.

Někteří diváci ale výluku nemusí pocítit.  Část z nich bude moci během výluky přijímat televizní signál z vysílače Cukrák nedaleko Prahy, který vysílá na stejných kanálech.