Do brněnských ulic vyjely zametací vozy, po zimě začalo blokové čištění

S končící zimou vyrážejí do brněnských ulic první zametací vozy, aby provedly pravidelné blokové čištění. Mezi první městské části, které se úklidu dočkaly, patří Černovice a Královo pole. Kromě pracovníků dohlížejících na čištění ale museli vyrazit také zaměstnanci odtahové služby. I přes dopředu umístěné informační značky totiž v ulicích zůstalo několik desítek aut.

Zatímco někteří řidiči stihli se svými auty odjet z vybraných ulic na poslední chvíli, některým se to už nepovedlo a jejich auta skončila na speciálním parkovišti ve Slatině. „Zapomněl jsem. Měl jsem vyrazit dřív, ale nakonec se to nestalo, a tak jsem nestihl odjet. Měl jsem jet do Itálie, tak je to pro mě hodně nepříjemné,“ okomentoval situaci jeden z majitelů odtaženého auta.

Zapomenutá auta jsou ale nepříjemností také pro zametače. „Kdyby tam nebyla, tak je to všechno mnohem rychlejší, protože bychom mohli ulici dřív uvolnit a oni si zpátky zaparkovat,“ vysvětlil vedoucí provozu Jiří Opavský.

Dodal, že některé ulice se musí kvůli nim čistit i na dvakrát, nebo se k nim vracet, až vozy odtahová služba odveze. „Jedou samostatně ve svém režimu, mají seznam a časové údaje, kdy se uklízí. Když tam zůstanou auta, tak se to nekropí, počkáme a pak se vrátíme a dometáme,“ dodal.

Zapomenuté auto vyjde na necelé dva tisíce

Jen za pondělní dopoledne do Slatiny pracovníci odtahové služby dovezli zhruba dvacítku aut. Jejich majitelé si je buď vyzvednou a zaplatí částku za odtah ve výši 1920 korun, nebo si je mohou nechat vrátit na místo, odkud jej pracovníci odvezli. V tomto případě ale zaplatí o 1800 korun více.

Odtah auta vyjde na několik stovek až tisíc korun
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Na takzvaném odtahovém parkovišti ročně skončí zhruba 7300 aut. V Brně v některých městských částech totiž blokové čištění probíhá pětkrát až šestkrát za rok, například v Praze jenom dvakrát. „Pětkrát ročně je takový kompromis. Jsme hned vedle Brna-středu, a tak je to důležité kvůli prašnosti,“ vysvětlila místostarostka Králova Pole Zuzana Olga Artimová (ANO).

I kvůli častému blokovému čištění přišla loni v létě společnost Brněnské komunikace s novou aplikací, pomocí které si lidé mohou zjistit, kdy a kde přesně bude blokové čištění probíhat. Aktuální informace si mohou po zaregistrování nechat přeposílat na e-mail. Takové možnosti zatím využilo ale jen na tisíc Brňanů. Ostatní informují o plánovaném úklidu informační značky.