Nepoužitou nemocnici z časů Gustáva Husáka prodá stát za 26 milionů

Záložní nemocnici v Hředlích na Berounsku, která měla sloužit normalizačnímu Československu v případě války nebo epidemie, prodá stát za více než šestadvacet milionů korun. Informoval o tom Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. O objekt, v němž se nikdy nikdo neléčil, stojí jediný zájemce.

V malé obci nedaleko středočeských hradů Žebrák a Točník vznikla záložní nemocnice v roce 1974. V normalizačním Československu měla fungovat jako záložní zdravotnický areál, který by v případě ozbrojeného konfliktu nebo pandemie dokázal obsloužit zhruba pět set pacientů a fungovat by mohl začít prakticky okamžitě.

Tři pětipatrové budovy na dvouhektarovém pozemku na okraji Hředlí disponují kompletním technickým zázemím, lůžkovými pokoji, heliportem i vybavenými operačními sály, které nikdy nikdo nevyužil (s výjimkou štábu České televize, který zde před pár měsíci natáčel seriál Svět pod hlavou).

Kupec neznámý

Ještě na začátku nového tisíciletí se o objektu mluvilo jako o případném záložním pracovišti pro motolskou nemocnici v případě, že by Česko čelilo pandemické nákaze. Loni se Česká republika prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových rozhodla celého objektu zbavit.

Nyní by měl být objekt prodán jedinému zájemci, jenž se do výběrového řízení přihlásil. Zaplatí 26,2 milionu korun. „Nabídka, kterou podala právnická osoba, splnila všechny podmínky výběrového řízení,“ uvedl mluvčí Úřadu Ondřej Kuropata. Kdo by měl být novým vlastníkem, neupřesnil.

Obec neměla podle starosty Františka Čermáka (nez. za ODS) dost peněz na to, aby areál získala. „Neměli jsme na to finance, abychom to koupili. Uvidíme, jak to bude fungovat dál,“ řekl Čermák. V minulosti vyjadřoval obavy, aby se z areálu nestala ubytovna.

Reportáž: Stát se zbavuje záložní nemocnice (zdroj: ČT24)