Za věznění dvou dětí ve Střekově hrozí Hryščenkovi až dvanáct let

Děti držené v odhlučněné garáži se s únosem vyrovnávají i po půl roce (zdroj: ČT24)

Státní zastupitelství obžalovalo recidivistu Zdeňka Hryščenka z věznění šestnáctiletého chlapce a třináctileté dívky v jedné z garáží v ústecké čtvrti Střekov. Za zbavení osobní svobody a dalších šest skutků hrozí muži až dvanáctileté vězení.

„Na obviněného pana Hryščenka jsem podal obžalobu pro sedm trestných činů. Ten nejzávažnější je zločin zbavení osobní svobody. V případě uznání viny je pan obviněný ohrožen sazbou pět až 12 let odnětí svobody,“ řekl dozorující státní zástupce Vladimír Jan. Mimo to byl obžalován z loupeže a vydírání.

Podle vyšetřování věznil Hryščenko chlapce a dívku z Litoměřic od 28. srpna do 7. září ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Policejní hlídka sice byla v areálu den před nalezením dětí, na rozdíl od rodičů, kteří potřebné indicie vyčetli z mladíkova dopisu, ale nic neobjevila.

„Jsem ráda, že jsme měli nějaké síly hledat na vlastní pěst a že se to vyplatilo. Když jsme úkryt s manželem našli a byla jistota, že jsou tam, byl to neuvěřitelný pocit. Z vyprávění Danečka mrazí. Je neuvěřitelné, jak silní byli,“ řekla už dříve chlapcova matka.

Loupeže a pokus o únos sedmiletého děvčete

V Hryščenkově případě se přitom nejednalo o první překročení zákona. Už před lety byl odsouzen za pokus o únos a braní rukojmí malých dětí, když ho okresní soud v České Lípě potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou.

Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku v obci na Českolipsku v domě jejích rodičů. Vnikl tam zhruba hodinu po půlnoci. Chtěl dívku věznit v připraveném úkrytu a vymáhat za ni výkupné půl milionu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když ji uslyšela plakat, vyběhla a dítě mu vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

V jiné obci přepadl s plynovou pistolí brzy ráno rodinný dům. Vzal si tam jako rukojmí desetiletou dívku a vyhrožoval matce únosem dítěte, pokud nedostane peníze. Žena zavolala na pomoc svého otce, pachatel se lekl, uloupil 400 korun a utekl.