Od příštího roku nahradí běžné recepty elektronické. Lékaři, hlavně v malých obcích, jsou proti

Někteří lékaři stále nejsou připraveni na vydávání elektronických receptů. Od prvního ledna příštího roku budou přitom povinné. Razítko a podpis nahradí speciální kód. Proti elektronizaci se ale staví lékaři zejména v malých obcích. Bojí se, že budou muset ordinace zavřít.

Podpis lékaře a razítko nahradí od příštího roku speciální kód. Zavádění elektronických receptů některé doktory zřejmě donutí, aby ordinace zavřeli. Uvažuje o tom například pětašedesátiletý praktik ze Strážnice Vladimír Gregor. „Nemám tady internet, musel bych ho zavádět, musel bych si kupovat nový software,“ říká lékař ze Strážnice.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou obavy zbytečné. „Elektronický systém, který budeme používat, bude mít mobilní a webové rozhraní. To znamená, že pokud opravdu ten software nemají, tak si pouze do svých mobilních telefonů stáhnou aplikaci,“ vysvětluje ředitel Státního zdravotního ústavu Zdeněk Blahuta.

Rozhovor s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem (zdroj: ČT24)

Podle ČLK není systém dostatečně připravený a bezpečný

Od příštího roku by se elektronické předepisování léků mělo týkat všech lékařů bez výjimky. To se ale nelíbí ani České lékařské komoře. Systém podle ní prý není dostatečně připravený a bezpečný. „Je třeba zajistit ochranu dat pacientů i ochranu našeho lékařského know-how,“ řekl prezident komory Milan Kubek. Někteří lidé si podle Kubka nepřejí, aby byla jejich data shromažďována na centrálním úložišti a byla přístupná hackerům.

Česká lékařská komora usiluje o odklad zavedení systému. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) ale důvod pro další odklad nevidí. Vypisování papírových receptů by příští rok mělo být jen záložní variantou, pro případ, že by například selhalo internetové připojení.

Elektronické recepty stojí peníze, ale šetří čas

Víc než rok už předepisuje elektronické recepty brněnský lékař Vladimír Marek. Za potřebný software, certifikát a připojení k internetu platí tisíce korun. Šetří ale čas pacientům i sobě. „Pacienti si zavolají nebo pošlou e-mail, že potřebují doplnit některý ze svých pravidelných receptů. Místo tisku nám ten software umožňuje jedním kliknutím odeslat data,“ vysvětluje lékař Vladimír Marek.

Na elektronické recepty je podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv připravena většina lékáren. Sedm z deseti brněnských lékáren recept vzalo už dnes. Problém je opět v menších městech. Například ve Strážnici na elektronické recepty připraveni nejsou a pacienti o ně prý ani nemají zájem.