Krypta pod chodovským kostelem skrývá historii i odkaz vandalů

Události v regionech: Badatelé zkoumají kryptu pod jedním z největších kostelů v Karlovarském kraji (zdroj: ČT24)

Téměř po 90 letech sestoupili badatelé do krypty Plankenheimů pod kostelem sv. Vavřince v západočeském Chodově. Doufají, že se pod jedním z největších kostelů skrývají dosud neznámé informace o historii města, chtějí také zjistit, jak vlastně vypadal František Flamin z Plankenheimu, který kostel založil.

František z Plankenheimu, kterému patřil Chodov na přelomu 17. a 18. století, získal od papeže relikvie několika svatých, a aby je měl kam uložit, nechal postavit monumentální kostel svatého Vavřince. V kryptě pod ním je také pohřben. Nyní do krypty sestoupili památkáři, archeologové, ale i lékař z oboru soudního lékařství.

Jak upozornil chodovský historik Miloš Bělohlávek, je průzkum namístě, protože se vědci kryptě obzvláště dlouho vyhýbali. „Poslední zprávy máme ze 30. let 20. století. Z této doby také pochází základní fotografie a údaje o kryptě. Po druhé světové válce už k detailnějšímu průzkumu nedošlo,“ upozornil. Krypta je přitom podle něj v uspokojivém stavu. „Je oproti jiným podobným místům výjimečně suchá. Práce přímo v kryptě nyní potrvají asi dva týdny,“ dodal.

Že podzemí nezkoumali vědci, však neznamená, že by tam celou dobu nikdo nebyl. Až do roku 2013 byla krypta snadno přístupná. Od války toho začali využívat vandalové, důsledky jejich řádění jsou dodnes patrné na poškozených rakvích. „Staly se cílem vandalů, kteří tady hledali cennosti,“ podotkl archeolog z chebského muzea Michal Beránek. Zdaleka se to nestalo jen v kostele sv. Vavřince. Jen v západočeském příhraničí vědí historici o desítkách podobných případů a podle Jiřího Klsáka, který se specializuje na historii kostelů, lze v celé republice hovořit o stovkách poškozených kostelů.

Historici nyní doufají, že v kryptě zůstalo alespoň něco, co by jim povědělo více o historii kostela, ale hlavně města, které z velké části zaniklo v 70. letech. Starosta Patrik Pizinger by chtěl „zjistit něco více o historii města, zjistit vlastně, koho máme pohřbeného v naší kryptě, a tím úplně největším cílem je identifikovat tělo zakladatele kostela“. 

Průzkum krypty by měl mimo jiné odpovědět na to, jak ve skutečnosti František z Plankenheimu vypadal. Starosta podotkl, že podobiznu zakladatele kostela v Chodově dosud nemají. Rekonstrukce podoby barokního šlechtice ale nebude na počkání. Může trvat až rok.

Hrobka byla budována společně s kostelem svatého Vavřince, dokončena byla v květnu 1733. Majitel a stavitel kostela Franz Flamin von Plankenheim do ní byl pohřben jen pět dní po jejím dokončení. Podle pramenů by v kryptě mělo být 11 nebo 12 těl, z toho jen čtyři dospělí. Šlechtický rod Plankenheimů byl pro Chodov velmi významný, kromě kostela po sobě zanechal například dvoje boží muka a mariánský sloup.