Zóny v sousedství zaplavily Prahu 13 auty. Omezí proto parkování

Jen na omezenou dobu bude možné odstavit auto v Praze 13. Z jejího území se totiž po zavedení zón placeného státní v částech Prahy 5 a Prahy 6 stalo improvizované záchytné parkoviště, zejména v okolí stanic metra jsou ulice celé dny přeplněné auty středočeských řidičů.

Jak dlouho bude možné parkovat například u metra na Stodůlkách nebo Nových Butovicích, se řidiči dozvědí z dodatkových tabulek na dopravních značkách vyznačujících parkoviště. Budou potřebovat parkovací hodiny, jistě však už nebudou moci nechat v Praze 13 stát své auto celou pracovní dobu.

Právě to se děje. „Zejména v místech okolo stanic metra a veřejných budov se situace stává neúnosnou. Místním obyvatelům značně komplikují možnost parkování řidiči, kteří dojíždějí do hlavního města za prací,“ uvedla mluvčí městské části Eva Libigerová.

Parkování na omezenou dobu začne městská část zavádět postupně. Nejprve budou parkovací hodiny potřeba v ulicích Na Zlatě a části Petržílkovy u metra Nové Butovice, na parkovištích u OC Lužiny v Archeologické ulici a na malém parkovišti za poštou v ulici Hábova ve Stodůlkách. Dále bude radnice omezené parkování rozšiřovat podle požadavků obyvatel.

V podvečerních a nočních hodinách, kdy místa využívají hlavně místní, parkování omezeno nebude.

Parkovací zóny, které byly původně pouze v centrálních městských částech číslo 1, 2, 7 a v části Prahy 3, se loni rozšířilo i do dalších částí města. Lidé, kteří dříve parkovali například v Dejvicích v místech, kde jsou nyní modré zóny vyhrazené pouze pro místní obyvatele, však nedostali patřičnou náhradu v podobě velkých záchytných parkovišť u stanic metra nebo železničních stanic.

V západní části Prahy u stanic metra A a B jsou dohromady pouze tři parkoviště P+R, která dohromady nabízejí pouhé dvě stovky míst. Například u nových stanic metra mezi Dejvickou a Nemocnicí Motol není žádné záchytné parkoviště. Podobné je to i u nádraží. I když v posledních letech vzniklo u západních hranic Prahy několik nových zastávek, zaparkovat u nich vesměs nejde. Jen hrstka aut se vejde například k nádražím v Hostivici nebo Řeporyjích, odkud jezdí poměrně často vlaky do centra.