Kdo půjde podél Malše, nemusí už se bát kamenů. Sanace skály v Plavu začala

Události v regionech: Povodí Vltavy začalo se sanací skály v Plavu (zdroj: ČT24)

Pod Svatojánskou skálou v Plavu nedaleko Českých Budějovic by mělo být opět bezpečno. Ze zvětralé skály padaly kameny, které ohrožovaly kolemjdoucí. Nyní začala její sanace. Měla by být rychlá, aby se v květnu mohla otevřít stezka pro turisty.

Přímo pod Svatojánskou skálou vede turistická stezka. Poslední rok na ní ale kvůli padajícímu kamení nebylo bezpečno a byla uzavřená. Podle Martina Poláčka z Povodí Vltavy byla situace nejhorší loni na jaře. „Během tání se z té skály uvolnilo asi tři čtvrtě kubíku materiálu,“ přiblížil.

Aby se to neopakovalo, zaplatí vodohospodáři za sanaci necelé dva miliony korun. Povodí Vltavy nechalo zpracovat geotechnický průzkum, který ukázal, že je povrch skalního masivu narušený a není na výběr.

Práce provádí pětice specialistů na výškové práce s horolezeckým vybavením, lopatami a páčidly. Kameny, které by mohly spadnout do řeky, zachytává síť. „Nejrizikovější blok je převislý přímo nad lávkou Rechle. Nejvíce způsobil jeho narušení kořenový systém vzrostlé borovičky,“ popsal stavbyvedoucí Filip Sedláček.

Prvním krokem je očištění skály od zeminy, náletů i vzrostlých dřevin a také odstranění nestabilních částí. Definitivně by potom bezpečnost pod skálou měla zajistit speciální síť. „Bude se kotvit, aby kopírovala skalní masiv,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Jiří Sochor.

Práce by měly být hotové do května. Místní se otevření cesty nemohou dočkat. „Vede tudy cyklistická stezka a jsou tady stovky chat. Do Plavu je to odtud jediná cesta,“ shrnul plavský chatař Emanuel Černý.