Bát se a nehlasovat. Zastupitele děsí vyhlídka na soudy a pokuty

Události v regionech: Na pojišťovny se obrací čím dál více měst kvůli pojištění zastupitelů (zdroj: ČT24)

Strach zvednout ruku a hlasovat je v krajské a komunální politice stále častější. Zastupitelé se bojí rozhodovat z obavy, že je kvůli tomu bude někdo žalovat, nebo dokonce je bude chtít poslat do vězení. Začíná tak být běžné, že města svá vedení pojišťují kvůli případným škodám, které by jejich rozhodnutí způsobilo.

Nebát se a nekrást – to už v politice dávno neplatí. Teď mezi zastupiteli v zastupitelstvech samospráv letí spíše heslo bát se a nehlasovat.

Když například mělo zastupitelstvo Ústeckého kraje hlasovat o návrhu, aby kraj přestal vymáhat škodu, kterou způsobili v oblastním muzeu zloději – kteří však toho času byli již takřka bez peněz – téměř se nepodařilo cokoli schválit. Na jedné straně totiž stál fakt, že další vymáhání by stálo desítky tisíc korun, a bylo zřejmé, že by jen sotva mohlo být úspěšné. Byla tady ale i druhá strana mince. „Z hlediska práva máme vymáhat až do morku kostí,“ poukázal opoziční zastupitel Jaroslav Kubera (ODS).

Zastupitelé nakonec těsnou většinou schválili, že vymáhání ukončí. Jenže celý případ může mít dohru. Kuloáry obchází obava, že nakonec budou muset nevymáhanou částku 1,5 milionu uhradit sami zastupitelé. „Už se rozpočítává výše na jednotlivé hlasující,“ upozornil zastupitel Miroslav Andrt (ČSSD).

Není to planá obava. Za politické rozhodnutí například nedávno soud nepravomocně nařídil zaplatit pokutu bývalému libereckému primátorovi Janu Korytářovi (Změna). Další politici skončili rovnou před trestním tribunálem, vzpomenout lze například na někdejší pražské radní.

Alespoň proti majetkovým škodám, které by svým hlasováním mohli způsobit, se nyní pokouší stále více komunálních či krajských politiků čelit pojištěním. „Je o to obrovský zájem. Města se sama ozývají, nárůst je každý rok o deset procent,“ odhadl mluvčí pojišťovny Slavia Jakub Koutek.

Děčínská radnice tak má například pojištěnou primátorku, její náměstky i všechny zastupitele. Podle mluvčí města Markéty Lakomé je pojistka na škody až do výše pěti milionů korun. Chránit by měla politiky nejen před následky hlasování, ale také před neúmyslnými chybami ve smlouvách nebo při získávání dotací.