Podle soudu má E.ON stožár na pozemku ve Slušovicích načerno, žaloby chystají další majitelé

Ve sporu o vedení vysokého napětí ve Slušovicích na Zlínsku padlo po 15 letech první nepravomocné rozhodnutí. Podle soudu energetická společnost E.ON postavila stožáry načerno, bez souhlasu majitelů pozemků. Právě oni odstranění sloupů a drátů ze svých pozemků už léta požadují.  Podle pondělního rozhodnutí soudu musí E.ON stávající elektrické vedení odstranit a vymyslet pro něj novou trasu, která bude zásobovat obec.

Mezi nespokojenými majiteli byl také Rudolf Horák, který si přijel rozhodnutí Okresního soudu v Českých Budějovicích poslechnout.  Soud mu dal za pravdu, že sloup vysokého napětí na jeho parcele je černou stavbou. „Byla zřízena na pozemcích žalobce bez jeho souhlasu. Proti jeho vůli,“ uvedla soudkyně Iveta Tichá.

Energetici stožár na jeho pozemku postavili v roce 2002. Už tehdy jim to Horák nechtěl dovolit, ale neuspěl. „Byl jsem přímo ve výkopu, policie mne pak vyzvala a musel jsem opustit svůj pozemek,“ okomentoval svůj tehdejší nesouhlas Horák. Situaci nezměnil ani stavební úřad, který nařídil v roce 2006 stavbu odstranit. Sloup ale nezmizel.

Firma nejspíše musí vytyčit novou trasu

Firma mu pak poslala návrh na smír a odškodnění, muž to nepřijal a podal na nadnárodní společnost žalobu. „Mám k tomu osobní vztah. Vyrostl jsem tu, nenechám si ho zničit vysokým napětím,“ dodal Horák. Kromě něj hodlá stejnou žalobu podat dalších 20 majitelů, kteří s elektrickým vedením na svých parcelách nesouhlasí. E.ON tak nejspíš bude muset pro vedení vytyčit zcela novou trasu.

Zástupce společnosti E.ON k soudu nedorazil, společnost spor nechce nijak komentovat. Pokud ale firma spor pravomocně prohraje a bude muset vedení odstranit, Slušovice budou potřebovat náhradu. Vedení totiž zásobuje třeba všechny průmyslové podniky, mezera v okruhu by pro ně v případě havárie znamenala problém. „Musí se najít vlastníci, kteří budou ochotni tolerovat, že mají vedení na svém pozemku,“ okomentoval problém starosta Slušovic Petr Hradecký (KDU-ČSL).