Revizní posudek na Dahlgrena je hotový, odvolací soud začne 23. března

Odvolací soud s Kevinem Dahlgrenem nepravomocně odsouzeným na doživotí za čtyřnásobnou vraždu začne u Vrchního soudu v Olomouci 23. března. Olomoucký soud nařídil jednání poté, co obdržel nový znalecký posudek v oboru psychiatrie. Ten má osvětlit, zda byl Dahlgren v době spáchání skutku příčetný a zda trpí duševní poruchou. Závěry nového posudku odmítl mluvčí soudu komentovat.

Vrchní soud obdržel nový posudek už minulý týden – a právě na jeho základě by měli soudci rozhodnout. Rozsudek prvoinstančního soudu může potvrdit, nebo zrušit a případ vrátit k novému projednání. Může také zastavit trestní stíhání a Dahlgrena poslat do psychiatrické léčebny. Veřejné zasedání se uskuteční už 23. března, další řízení zatím soud nenařídil.

Nový posudek zpracoval primář psychiatrické nemocnice v Bohnicích Jiří Švarc. Podle předchozích posudků netrpěl Dahlgren v době činu žádnou závažnou duševní poruchou, a tudíž byl zodpovědný za své jednání.

Už brněnský soud se zabýval tím, zda byl Dahlgren v době vražd příčetný, či nikoliv. Jeho advokát Richard Špíšek poukazoval na to, že je jeho klient psychicky nemocný, což tvrdili i lékaři ve Spojených státech po jeho zadržení. Navrhoval proto už Krajskému soudu v Brně revizní posudek. Ten ho ale odmítl a poslal Američana za mříže na doživotí. 

Američan podle obžaloby v roce 2013 zabil v Brně-Ivanovicích čtyřčlennou rodinu, u které bydlel. Poté utekl do Spojených států, kde byl zadržen a později vydán zpět do Česka. Krajský soud v Brně Dahlgrena loni v červenci potrestal doživotím. Proti tomu se obžalovaný odvolal, případ se tak dostal k nadřízenému soudu. Na veřejné zasedání čeká muž ve vazbě.