Rantířov brojí proti galvanovně. Podle místních načerno funguje

Stavba galvanovny v Rantířově na Jihlavsku dál rozděluje obec. Místní podnikatel, který linku na chemické zpracování kovu vybudoval bez stavebního povolení nedaleko bytových domů, teď čelí další kritice. Podle místních totiž linku načerno i provozuje.

Tomáš Prchal žil v Rantířově roky poklidně, nyní mu ale nedá spát sousední firma. Nejdřív začala načerno stavět, teď podle něj pro změnu načerno provoz i spouští. „Od té doby, co M-kovo realizuje svůj nový investiční záměr, tak my jsme obtěžováni hlukem, vibracemi,“ popsal současné problémy Prchal žijící v sousedství galvanovny.

Další ze sousedů Miloslav Mansfeld si pro změnu stěžuje na zápach, který z nové haly vypouští zabudovaný větrák. „Pouští se ventilátor a pak je to tady v širokém okolí cítit,“ shrnul Mansfeld. Ke starostovi doputovaly už řady stížností a některé další přidává obec sama. Vadí jí nejen samotný provoz, ale i to, jak se k celé věci postavil jihlavský magistrát.

„Stavební úřad ke konci loňského roku vydal dodatečné stavební povolení stavby, kde byla lhůta patnáct dní na odvolání. Obec využila této lhůty a odvolala se,“ uvedl starosta Rantířova Tomáš Novotný (Aktivní občané Rantířova).

Podle majitele firmy linka stojí

Majitel firmy se už dřív nechal slyšet, že zařízení neprovozuje a dnes svá slova znovu potvrdil. „Samozřejmě, že nefunguje, to je samozřejmá, jasná věc, že nemůže, dokud nebude povolení k provozu,“ uvedl v telefonickém rozhovoru jednatel společnosti M-Kovo Tomáš Mičke. 

Místní jsou ale jiného názoru. Pravidelné úřední kontroly ale nic takového nepotvrdily, poslední v obci proběhla minulý pátek. „Setkali jsme se tam s kolegy z České inspekce životního prostředí a nebyl žádný nález, bylo to v pořádku,“ okomentoval šetření tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. 

Obě strany tak čekají, jak dopadne odvolání obce u Krajského úřadu. Ten totiž dodatečné povolení stavby, které je klíčem k zahájení provozu, už jednou zrušil.