Starosta Prahy 5 slíbil rezignovat, pokud dostane volitelné místo na kandidátce do sněmovny

Starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09), kterého jeho zastupitelský klub minulý týden vyzval k rezignaci, je ochoten rezignovat. Ale jen za předpokladu, že ho TOP 09 umístí na volitelné místo kandidátky pro podzimní sněmovní volby.

„V rámci TOP 09 jsme dohodnuti, že z funkce starosty odstoupím, pokud budu nominován na volitelné místo kandidátky do Poslanecké sněmovny. Nominaci musí ještě potvrdit celorepublikový sněm,“ uvedl Klíma.

Podle zatím neschválené kandidátky by měl být na čtvrtém místě. V případě, že by TOP 09 zopakovala výsledek z minulých voleb, stal by se Klíma poslancem. Strana má nyní sedm poslanců zvolených v Praze. Podle webu TOP 09 by měla strana schvalovat kandidátky v březnu.

Chce se připravovat na volby

Důvodem, proč by se funkce starosty vzdal, je časové zaneprázdnění. „Předvolební kampaň i funkce poslance podle mne vyžadují plné pracovní nasazení, které není slučitelné s tak náročnou funkcí, jako je pozice starosty páté městské části,“ řekl Klíma.

„Samozřejmě to pro mne není jednoduché rozhodnutí, odešel bych od rozdělané práce, ale mám schopné kolegy, z nichž mě jeden ve funkci určitě dobře nahradí,“ dodal. Novým starostou by se mohl stát dosavadní radní Pavel Richter (TOP 09).

Kolegové mu na odchod dali týden

Na odchod však tlačí hlavně jeho straničtí kolegové, zastupitelé za TOP 09 v Praze 5. Minulý týden se dokonce usnesli, že má Klíma z funkce odstoupit. Ve vyjádření klubu byla jako důvod uvedena nespokojenost s jeho prací. Klub dal Klímovi sedmidenní lhůtu, aby skončil. Pokud to neučiní, pokusí se klub svolat mimořádné jednání zastupitelů a starostu odvolat.

Kdy a jak se rozhodne, Klíma zatím neuvedl. „Celou záležitost ještě musíme probrat v orgánech TOP 09. Poté bude znám další postup i případné termíny,“ řekl.

Klíma byl z místa starosty odvolán předčasně už v minulém volebním období. Starostou se poprvé stal v roce 2010. Po volbách v roce 2014 se do funkce vrátil, když jej zvolila tehdejší koalice TOP 09, Zelení, KDU-ČSL a ČSSD. Ta se ale rozpadla a Klíma se svou TOP 09 sestavil novou koalici s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla.

Starosta městské části Praha 5, člen TOP 09. V současnosti vládne na radnici v koalici s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla.

Původním povoláním lékař-chirurg, poslední dvě desetiletí se ale věnuje podnikání v oblasti zdravotnictví, např. registraci a dovozu léků nebo klinickým studiím.

Šestinásobný mistr republiky v curlingu, bývalý kapitán národní reprezentace a hráč české extraligy. Zúčastnil se řady mistrovství Evropy a světových pohárů.

V roce 2010 kandidoval jako lídr TOP 09 v Praze 5, po vyhraných volbách se stal starostou. Po dvou letech byl odvolán a zbytek volebního období strávil v opozici.

V roce 2014 skončila TOP 09 těsně druhá za hnutím ANO, Klíma se stal starostou podruhé díky koalici TOP 09 s lidovci, ČSSD a Zelenými. Ta se sice brzy rozpadla, Klímovi ale post zůstal i v nové koalici s ANO, ODS a DJK.

Radek Klíma
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK