Statek, který se staral o postižené, je prázdný. Zkrachoval

Události v regionech: Mentálně postižení lidé z Jindřichohradecka přišli o střechu nad hlavou (zdroj: ČT24)

Organizace Proutek, která se na statku v Plasné starala o mentálně postižené lidi, ukončila činnost. Měla finanční potíže. Zatímco policisté začali vyšetřovat hospodaření Proutku, jeho svěřenci doslova přišli o střechu nad hlavou. Prozatím se o ně stará kraj.

Nezisková organizace Proutek začínala na statku v Plasné před sedmnácti lety od nuly. Jeho svěřenci pomáhali s opravou budov a starali se o chod statku i o hospodářská zvířata. Zatímco však na počátku byl dvůr ošklivý, zato plný lidí, teď je to docela naopak – dvůr je opravený, každodenní ruch na něm ale utichl. Klienti organizace toho litují. „Úžasní lidé, skvělí asistenti, skvělá vedoucí, kamarádi, o které jsme docela přišli. Škoda, že jsme se takhle rozpadli,“ řekla Klára Hasenöhrlová, která na statku prožila tři čtvrtě roku.

Podle dostupných informací předcházely krachu organizace dluhy na pojistném.

Na webu organizace Proutek zůstalo jen prosté sdělení, že sdružení „ukončuje z finančních důvodů svou činnost“. Jeho ředitelka Zuzana Marková už několik dní nezvedá telefon. Její předchůdce Jan Kostečka se ovšem kvůli krachu Proutku již obrátil na policii. „Podal jsem trestní oznámení na skutečnosti, které si myslím, že zakládají trestní odpovědnost,“ uvedl.

Zatímco okolnosti nečekaného zániku Proutku vyšetřuje hospodářská kriminálka, o jeho klienty se zatím stará Jihočeský kraj. Hrozilo jim totiž, že se ocitnou doslova bez střechy nad hlavou. „Jedenáct dní v kuse jsme se zabývali tím, abychom zabezpečili jejich zázemí, abychom předešli ohrožení života a zdraví klientů,“ podotkla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Pavla Doubková. Osm lidí z Proutku je prozatím v Centru sociálních služeb v Jindřichově Hradci a hledá pro ně nové bydlení i práci.  

Kraj také vnímá krach neziskové organizace jako výstrahu. Chce zabránit opakování, proto teď plánuje, že před podpisem smlouvy s každým poskytovatelem sociálních služeb bude požadovat potvrzení od pojišťoven i finančního úřadu o bezdlužnosti.