Muž zapaloval na Hodonínsku hroby. Policie po něm pátrá

Neznámý muž v polovině února na hřbitově ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku zapálil výzdoby na hrobech, škoda jde do desítek tisíc. Pachatele zachytila kamera, policie po něm pátrá.

Muž se mezi hroby se zapalovačem v ruce procházel 16. února večer.„Zapálil výzdobu na několika hrobech, a jejich majitelům tak způsobil majetkovou škodu. V jednom případě však vlivem žáru praskla kamenná krycí deska. Vznikla škoda za desítky tisíc,“ řekl policejní mluvčí Petr Zámečník. Policie událost vyšetřuje jako podezření z trestného činu poškození cizí věci. Na hřbitově obec instalovala průmyslové kamery. Záznam by měl pomoci vandala dopadnout. „Podařilo se nám zajistit kamerový záznam, na kterém je pachatelovo žhářství zachyceno,“ doplnil mluvčí policie.

Muž měl na sobě tmavou zimní bundu s bílými pruhy, měl klátivou chůzi. Informace o muži mohou lidé volat na linku 158.

Žháře zachytila na hřbitově kamera (zdroj: PČR)

Kamery instalují obce na hřbitovy stále častěji. Po útoku vandalů, kteří zničili před čtyřmi lety padesát náhrobků, udělali bezpečnostní opatření například ve Vranovicích. Kamerový systém se chystají koupit i v Oslavanech. Tam školáci skákali po hrobech a ničili výzdobu minulý týden.