Končí lhůta pro přihlášky na střední školy. Pro žáky se otevírají nové obory

Žáci základních škol měli ve středu poslední možnost podat si přihlášku na střední školu.  Na jižní Moravě je pro uchazeče o studium připravených zhruba šestnáct tisíc míst v prvních ročnících. Podle zkušeností z minulých let je v kraji největší zájem hlavně o gymnázia.

Jak těžké jsou přijímací zkoušky na gymnázium a jak se změnil styl výuky, ví od září primán František Řepa na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. „Bylo to těžké, byla tu velká konkurence 330 lidí, ale zvládl jsem to. Od září jsem si cvičil testy, abych to zvládl, jsem rád, že to tak dopadlo,“ okomentoval svoje přijetí na gymnázium. 

Dodal, že na rozdíl od základní školy se nyní musí průběžně učit. „Ze základky nejsem zvyklý se učit, neměli jsme moc úkolů, tady je toho tak přiměřeně, zvládám to a vyhovuje mi to,“ doplnil Řepa, který přestoupil na gymnázium z páté třídy.

Na stejný krok se letos připravují stovky dětí. Právě osmiletý obor na Gymnáziu Matyáše Lercha má už dva roky největší převis uchazečů - zájem je víc než tisíciprocentní. „V tomto roce čekáme stejný zájem, možná i trochu vyšší. Přibližná představa přihlášek je tak jedna ku 12, 13. Na jedno místo,“ uvedl ředitel Gymnázia Matyáše Lercha v Brně Petr Kovač. Zatímco do oborů čtyřletého anebo šestiletého přijímá škola šedesát studentů, na osmileté gymnázium se dostane jen třicet žáků, tedy jedna třída.

Pro studenty jsou nová místa i obory

Kvůli velkému zájmu připravily střední školy na jižní Moravě pro uchazeče o studium o pár set míst více než vloni. Na některých z nich dokonce vznikly nové obory. Například bezpečnosti se nově bude věnovat několik brněnských škol a střední škola Andre Citroena v Boskovicích.

Důvodů pro jeho založení bylo několik. Mezi ně patří například dlouhodobý nedostatek policistů a strážníků. Pro otevření oboru musela škola splnit personální i materiální podmínky ministerstva vnitra a získat i souhlas kraje. „První klíčovou investicí bylo pořízení tatamy za 120 tisíc korun, které je důležité pro výuku předmětu sebeobrana,“ řekl ředitel Střední školy André Citroëna v Boskovicích Karel Ošlejšek.

Dodal, že obor byl definitivně schválený na konci ledna, a tak škola neměla mnoho času, aby informovala o nabídce potenciální zájemce a rodiče. „Máme 38 přihlášek, takže je jisté, že jedna třída bude naplněna. Co je pozitivní, že máme přihlášky od dívek i chlapců,“ doplnil ředitel.

Obory je připraví třeba na práci u policie

První studenti tohoto oboru se budou učit například právo, sebeobranu, kriminalistiku anebo aplikovanou psychologii. Specifické předměty budou žáky učit externí odborníci s minimálně pětiletou praxí v bezpečnostních sborech. Důraz budou klást třeba i na plavání nebo posilování. „Často nejsou ani dostatečně fyziky připraveni, takže tyto obory to mohou jedině vyřešit,“ okomentoval situaci při přijímání nových členů mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Uchazeče o studium na středních školách čekají ještě přijímací zkoušky, které jsou letos pro všechny školy společné. Až pak se rozhodne, kolik nových studentů budou učitelé zapisovat do třídních knih.