Ředitel ústecké zoo rezignoval. Kvůli přenicím s dozorčí radou

Ředitel ústecké zoologické zahrady Lubomír Moudrý po čtrnácti měsících ve funkci rezignoval. Svůj krok vysvětluje osobními důvody, především spory s dozorčí radou zahrady. Jeho rezignací se nyní bude mimořádně zabývat rada města.

Moudrý vedl zahradu od loňského ledna a za poslední čtyři roky byl už třetím ředitelem zahrady. Předchozí dva, Marinu Vančatovou a Jiřího Bálka, odvolalo politické vedení města. Rezignaci poslal primátorce Věře Nechybové.

„Situace eskalovala letos v lednu. Jsou tam především problémy ve spolupráci s dozorčí radou. Dospěl jsem k závěru, že kdybych neměl malé děti, šel bych do toho rovnýma nohama, ale v tomto případě vidím, že by šlo o ztrátu času. Zvolil jsem proto raději rodinu,“ řekl Moudrý.

Dozorčí radu tvoří v současné době tři bývalí ředitelé zahrady – Bořek Voráč, Václav Poživil a Tomáš Kraus. Moudrý uvedl, že měl potíže především s Voráčem, který se prý vměšoval do chodu zahrady. Kvůli Voráčovi už dříve opustil dozorčí radu zoo zastupitel Martin Mata (Vaše Ústí). Také on argumentoval tím, že někdejší bývalý ředitel do řízení zoo nepřípustně zasahuje.

Exředitel Voráč výtky odmítá

Voráč důvody Moudrého odmítl: „Jestli si někdo myslí, že je tlak, když jako dozorčí rada chceme vysvětlení použití účelových prostředků, tak je to práce dozorčí rady. Je to její právo a povinnost. Když to někdo převede do osobní roviny, tak tomu nerozumím.“

Dozorčí rada se podle něj zajímala například o to, proč zoo opravuje komunikace v mrazech nebo o to, proč nepřerušila stavební práce na pavilonu v době, kdy se narodilo mládě orangutana bornejského. To po několika týdnech uhynulo. „Být v pozici ředitele, tak bych toto nikdy nedovolil,“ doplnil Voráč.

Primátorka Nechybová potvrdila, že rezignaci Moudrého obdržela v úterý odpoledne. „Musíme svolat mimořádnou radu města,“ řekla Nechybová. Rada pravděpodobně někoho z managementu zoo pověří jejím řízením a následně vypíše výběrové řízení na ředitele.