Z ulic Brna rychleji zmizí překážky. Lidé je mohou hlásit sboru pro bezbariérovost

Lidé na invalidních vozících, slepci a další handicapovaní se dočkají rychlejšího řešení překážek, se kterými se musí na ulici každý den potýkat. Brněnský magistrát totiž zřídil Poradní sbor pro bezbariérovost. Scházet se bude jednou za měsíc a bude se zabývat připomínkami přímo od handicapovaných. Ti mohou problémové úseky například vyfotit a poslat na speciální e-mailovou adresu.

Josef Konečný, kterému pomáhá bílá hůl, naráží v ulicích města na překážky často. Problémové je například odstavené kolo anebo velká cedule poblíž stěny. Nevidomý ji totiž nevidí a domnívá se, že jde pouze o sloupek. „Pokud jde nevidící kolem zdi a narazí na sloupek, tak při snaze jej obejít mu hůl podjede pod ceduli a on ji bere obličejem,“ shrnul Konečný.

Podle něj by v takových místech měla být zarážka pro hůl, aby bylo jasné, že takhle není možné překážku obejít a samotná cedule by měla být ve výši alespoň 2,2 metry, aby nebyla pro slepce nebezpečná. „Je to fatální problém, jde tu o úraz. Překážky se objevují ze dne na den, často mě to překvapí,“ dodal Konečný. Problémem jsou podle něj také letní zahrádky anebo květináče.

S překážkami se vypořádává také Ladislav Loebe, který se po Brně pohybuje na vozíku. Velkým úskalím je pro něho například překonání tramvajových kolejí. Zejména v centru města, kde vedou skrz kamenné kostky a vozíčkáři může v mezerách mezi nimi uvíznout kolečko. „Sám bych to nezvládl. Hrozí riziko převrácení nebo vysypání se z toho vozíku ven. Stačilo by dva, tři metry dlažby vyndat ven a srovnat,“ popsal překážku Loebe.

Brno se chce zbavit bariér (zdroj: ČT24)

Překážky mohou lidé nahlásit e-mailem

Na každou podobnou překážku, na kterou handicapovaný narazí, může nově upozornit přímo brněnský magistrát - stačí ji vyfotit, přidat popisek upřesňující problém a poslat na speciálně zřízenou e-mailovou adresu - bariery@brno.cz.

„Poradní sbor se jednou za měsíc setká a probere všechny návrhy a doporučí, buďto pokud je to rychlá změna, tak aby se to zrealizovalo hned. Kde je to věc složitá, tak tam při projektování celkové rekonstrukce budou zapracované všechny podněty,“ uvedl náměstek primátora Brna Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Poradní sbor, ve kterém jsou zástupci jednotlivých odborů města i organizací sdružujících handicapované, se poprvé sejde 29. března. Hned poté by se Josef Konečný i Ladislav Loebe měli dozvědět, jak radnice jejich podněty vyřeší a kdy překážka zmizí.