Obrat Veletrhů Brno poprvé od krizového roku 2008 přesáhl miliardu

Brněnskému výstavišti loni přibylo návštěvníků i vystavovatelů, firmě se zvýšil i zisk. Podle ukazatele EBITDA dosáhl zisk před započtením úroků, daní a odpisů 263 milionů korun, což je zhruba o 110 milionů více než v roce 2015. Obrat poprvé od krize v roce 2008 přesáhl miliardu. Většinový podíl akcií vlastní od loňského dubna město Brno.

„Když se daří ekonomice, daří se i veletrhům. Rok 2016 byl nejúspěšnějším veletržním rokem od roku 2008. To dokládá i hospodářský výsledek, který ve všech parametrech překonal plánované cíle,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

  • Na brněnském výstavišti se loni konalo 40 veletrhů.
  • Vystavovatelé zaplnili 224 tisíc metrů čtverečních čisté výstavní plochy, na výstaviště přišlo 768 tisíc návštěvníků.
  • Kromě veletržních akcí hostilo výstaviště dalších 45 akcí, konferenční prostory si pronajalo 220 klientů.
  • Hlavní akcí Veletrhů Brno je strojírenský veletrh, na kterém bylo loni 1708 vystavovatelů z 34 zemí.

Většinovým vlastníkem veletrhů je od loňska město Brno. Na odkup podílu mělo předkupní právo. V akciové společnosti Veletrhy Brno vlastnilo 34 procent, přičemž na koupi 61 procent akcií společnosti od předchozího německého vlastníka Messe Düsseldorf se Brno dohodlo už dříve. Zaplatilo za ně 8,3 milionu eur, tedy zhruba 224 milionů korun. Nyní vlastní 95 procent akcií.

Primátor Petr Vokřál (ANO) uvedl, že město bude veletrhy podporovat v jejich strategickém rozvoji. „Firma je daleko úspěšnější, než jsme počítali,“ uvedl Vokřál. Dodal, že akcí na výstavišti přibývá – zmínil například červnovou olympiádu dětí a mládeže.

Loni v listopadu také Valná hromada Veletrhů schválila hromadný výkup akcií společnosti od minoritních akcionářů. Těch je 3850 a vlastní 6,3 milionu akcií. Město jako majoritní akcionář bude muset vyplatit zhruba 40 milionů korun, posléze se stane stoprocentním akcionářem.

Veletrhy jsou ve třicítce největších výstavišť

  • Od roku 2001 je oficiální název společnosti Veletrhy Brno, a. s. Zkratka BVV z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy zůstala natolik v povědomí, že je nadále používána jako zkrácený název společnosti.

Brněnské výstaviště se s výstavní plochou 190 tisíc metrů čtverečních řadí do třicítky největších výstavišť světa. Své brány poprvé otevřelo v roce 1928 u příležitosti oslav 10. výročí založení Československa. Veletržní srdce mladé republiky bylo úmyslně vybudováno mezi Prahou a Bratislavou.

Areál by v budoucnu mohl částečně změnit podobu. Podstata zůstane stejná. Plánuje se však výstavba hasičské stanice a více otevřít by se měla část areálu u hlavního vstupu, kde jsou původní pavilony ještě z dob první republiky, které nejsou pro výstavnictví využitelné.