Zlínské divadlo servíruje divákům Blbce k večeři

Nečekané podobnosti hlavní postavy s jejím představitelem na jevišti využívá ve své nejnovější inscenaci Městské divadlo Zlín. Ve slavné komedii Blbec k večeři exceluje v roli vášnivého modeláře Josef Koller, který je známý svým nadšením pro stavebnice Lego i v soukromí.

Stačila drobná změna scénáře, modely ze sirek nahradit světoznámou stavebnicí. „Ano, já stavím modely z Lega. Slavná díla světové architektury do poloviny 20. století. Specializace na montované ocelové konstrukce a visuté stavby,“ říká na jevišti představitel Francoise Pignona Josef Koller.

Slova vyřčená na jevišti platí zároveň i v hercově soukromí. Při obsazování role vášnivého stavitele miniatur byla ve Zlíně volba předem jasná. „Má pochopení pro tu postavu, ale opravdu absolutně hloubkové. On se vlastně v té hře tak nějak trochu našel a úplně nám ji rozsvítil,“ říká režisérka Hana Mikolášková. „Mě museli hodně krotit, aby naopak ta vášeň jako nepřebila všechno, co v té hře je,“ dodává herec Josef Koller.

Lego je pro mě jako cukřík pro koně, říká herec

Podivín Francois Pignon, kterému se ostatní postavy dlouho vysmívají, si nakonec vyslouží jejich obdiv. Herec Josef Koller obětavě vede dětské modelářské kroužky a pořádá hravé výstavy. Do své domácí dílny ale pustí málokoho. „Pořídil jsem si ze zrušeného klenotnictví skleněné vitríny, aby se mi na ty nejlepší modely neprášilo,“ popisuje svou sbírku Josef Koller. Dokonce i hlavní rekvizitu, třistakrát zmenšenou eifelovku, pomáhal divadlu sehnat Josef Koller. „Lego je pro mě něco jako cukřík pro koně, piškot pro psa a rybička pro tuleně,“ popisuje svou vášeň herec.

Josef Koller si hraje s kostkami stavebnice i v soukromí (zdroj: ČT24)

Komedie plná slovní i situační komiky, gagů a překvapujících rozuzlení vypráví o Pierrovi a jeho přátelích, kteří si pořádají pravidelné „večeře blbců“, na které zvou zvláštní jedince. „Tentokrát má být oním obveselujícím blbcem Francois Pignon, který s vášnivostí až zaslepenou vyrábí modely slavných světových staveb. Přichází do Pierrova bytu, ale zastihne majitele právě ve chvíli, kdy ho trápí zablokovaná záda a navíc dostane neblahý vzkaz od manželky, že od něj odchází. Ve společnosti Francoise Pignona i dalších postav začíná Pierrovi skutečně originální večer, během kterého se ledacos přihodí,“ popisuje inscenaci dramaturgyně Jana Kafková.

Režisérku dokáže Blbec k večeři rozesmát pokaždé

„Je to pro mě poprvé, co se vracím ke hře, kterou už jsem někdy někde zkoušela, a musím říct, že toho vůbec nelituji, protože Blbec k večeři mě dokáže rozesmát asi pokaždé, i když třeba ne pořád na stejných místech,“ říká režisérka Hana Mikolášková.

Kromě Josefa Kollera se v inscenaci objeví Marek Příkazký, Zdeněk Julina, Jan Řezníček, Marie Vančurová, Romana Julinová a Jan Leflík. Městské divadlo Zlín uvede komedii Francise Vebera Blbec k večeři poprvé v sobotu.

Komedie vznikla v roce 1993 pro pařížské divadlo Jeana Paula Belmonda. Hra se koncem 90. let dočkala ve Francii filmového zpracování a hrála se i v českých kinech. Získala ceny César za scénář a herecké výkony Jacquese Villereta a Daniela Prévosta. Veber je jako autor scénáře také podepsán pod mnoha úspěšnými komediemi, které prošly i českými kiny, například Velký blondýn s černou botou, Muž z Acapulca či Bezva finta.