Charita Znojmo inspiruje ukrajinské kolegy. Učí je sociálně podnikat

Ukrajinská charita sbírá zkušenosti ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Kvůli zkušenostem a inspiraci přijeli do Znojma z ukrajinského Mariupolu pracovníci tamní charity. Ta v půlmilionovém městě na východě země vznikla teprve před dvěma roky, protože kvůli konfliktu v Donbasu do něj uteklo přes 100 tisíc lidí. Najít ve válkou zkoušeném regionu zaměstnání není lehké, charita proto vymýšlí, jak dát lidem práci a z prodeje výrobků v dílnách pak financovat další sociální služby.

Přestože situace v regionu ještě není klidná, ředitel a zároveň farář charity v Mariupolu chce do budoucna rozjet i jiné služby než humanitární. Nasbírat cenné poznatky přijel do Znojma, kam se pracovníci charity z Ukrajiny jezdí inspirovat už od roku 2009. Zatím tu byli ale hlavně lidé ze západu země.

„Válka snad časem skončí. Chceme proto rozjet sociální pomoc postiženým lidem, máme zdravotně a mentálně postižené děti, o které se stát vůbec nestará, pak jsou lidé, kteří kvůli válce přišli o práci, tak je chceme opět začlenit,“ popsal plány do budoucna ředitel charity Mariupol Rostyslav Sprynjuk.

Problémem není jen to, že se o zmíněné skupiny nikdo příliš nestará, ale také to, že po válce jich bude v zemi mnohem více než předtím. „Teď je sice jejich zaměření humanitární, ale v mírové době je třeba se zaměřit na oblast zdravotní a sociální,“ vysvětlil vedoucí humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Dodal, že záleží na tom, jak se charita přizpůsobí právě období po konfliktu. Během bojů totiž humanitární organizace rychle rostou, ale posléze je nutné se adaptovat na nové podmínky a být schopný v pomoci pokračovat.

Charita plánuje rozjet sociální podnikání

Důležité je také si uvědomit, že nyní získává organizace finance ze zahraničí, postupem času se ale situace změní a bude si muset vystačit sama. Pomoci si chtějí například sociálním podnikáním, tedy zajistit, aby lidé získali práci a navíc mohli jejich výrobky prodávat, a zajistit tak chod organizace.

Vedoucí Chráněných dílen Znojmo Jana Puchegger Chadalíková představila kolegům z Ukrajiny výrobu svíček. Ty jsou na Ukrajině spotřebním zbožím. V řeckokatolických kostelech jich shoří stovky denně a nyní kvůli konfliktu často nahrazují i elektřinu.