CzechInvest vyjednal pro jih Čech víc než šestnáct set nových míst

Reportáž: Investiční pobídky přinesou místa na jih Čech (zdroj: ČT24)

Vládní agentura CzechInvest vyjednala jižním Čechám více než šestimiliardové investice, které by kraji – díky rozvoji zdejších podniků nebo vzniku nových firem – měly přinést 1611 nových pracovních míst.

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu činila nezaměstnanost na jihu Čech letos v lednu 4,6 procenta, což kraji vyneslo ve srovnání s jinými regiony jednu z nejlepších bilancí v rámci republiky. Do budoucna by navíc toto číslo mohlo klesat, pokud se mezi Jihočechy naleznou pracovníci pro připravované provozy.

Vládní agentura CzechInvest totiž loni dojednala pro Jihočeský kraj osm investic ve výši 6,4 miliardy korun, které přinesou více než šestnáct set nových pracovních míst. Oproti předchozímu roku jde o znatelný nárůst, počet ohlášených pozic se zpětinásobil a část zdvojnásobila. A koho se týká rozšiřování provozu? 

Robert Bosch: Českobudějovická společnost patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut a má téměř 4000 zaměstnanců. Se dvěma investicemi za 2,2 miliardy korun vytvoří 625 pracovních míst, rozšíří výzkumné a testovací centrum a zvětší výrobní kapacitu. Práci dostanou jak dělníci, tak konstruktéři, technici a zkušební inženýři.

Firma získala loni také příslib státní investiční pobídky 443,6 milionu korun a podle zástupce boshovské skupiny v Česku a na Slovensku Milana Šlachty díky tomu postaví druhou, šestipodlažní budovu pro vývojáře. „U výroby je zásadní, že se rozšíří možnosti implementovat věci z průmyslu 4.0,“ prohlásil. „Pobídka samozřejmě zavazuje, abychom ji mohli využít, musíme splnit náročná kritéria růstu.“

Engel strojírenská: Firma v pohraniční Kaplici, která vyrábí stroje na vstřikování plastů, získala příslib pobídky 232 milionů korun. Nyní investuje 1,1 miliardy korun, staví novou halu, která zdvojnásobí výrobní plochu, a hodlá přijmout 250 nových zaměstnanců. Původně projektované prostory pro pět set zaměstnaců totiž nestačí. Hledá svářeče, elektrikáře, montéry i pracovníky pro logistiku. 

Vafo Praha: Výrobce krmiva pro psy a kočky má v jižních Čechách závody v Chelčicích na Strakonicku a Ratmírově na Jindřichohradecku, nyní staví v Chotovinách na Táborsku novou továrnu. CzechInvest jí přislíbil pobídku necelých 52 milionů. Podnik, který se otevře počátkem příštího roku, nabídne 33 nových míst, zejména pro obsluhu strojů, údržbáře, kvalitáře a laboranty. 

Ne každá investice cílená do jižních Čech tu ale nakonec skončí. Problémem jsou pozemky, infrastruktura nebo odpor obyvatel. Vodňany tak například promeškaly čtyřmiliardovou investici, která by do regionu přinesla pět set pracovních míst, když lidé v referendu odmítli stavbu pily.