Lyžařské areály na Vysočině čekají vrchol sezony, začínají prázdniny

V Kraji Vysočina zítra začínají jarní prázdniny. Na týden školního volna se chystají především provozovatelé lyžařských areálů. Pro většinu z nich jde totiž o jeden z vrcholů sezony, který rozhodne o ekonomickém úspěchu zimy.

Svah jen pro sebe a pár dalších lyžařů. Zdeněk Mucha a Miroslava Ješová z Velkého Meziříčí si dnes i přes déšť se sněhem mohli na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě obloučky na lyžích protáhnout podle chuti beze strachu ze srážky s jiným lyžařem. 

Spíš než mezi vločkami se o víkendu budou lyžaři prolétat mezi dešťovými kapkami, i tak tu ale nejspíš barevné kombinézy přibudou. Pro provozovatele sjezdovky jsou jarní prázdniny klíčovou částí zimy. „Pokud bude dobrá návštěvnost i o jarních prázdninách, tak můžeme říct, že nám sezona zajistí finance na to, abychom mohli investovat do sociálního zázemí,“ uvedl provozovatel sjezdovky Karel Klapač.

Díky dlouhé zimě totiž vlekaři už teď mluví o jedné z nejlepších sezon za poslední roky. V celém Kraji Vysočina je přitom stále v provozu minimálně patnáct sjezdovek.

Vytěžit ze stávající zimy maximum ale chtějí i jinde. Třeba v Lukách nad Jihlavou dokonce minulý týden znovu pustili sněžná děla. „Poslední tři sezony se nám moc nepovedly, ale letos se snad i trochu finančně nadechneme a myslím si, že nás neohrozí ani předpověď počasí na příští týden,“ okomentoval situaci Petr Vaněk ze Ski areálu Luka nad Jihlavou.

Kopce čekají i na běžkaře

Teploty se mají držet nad nulou, šanci užít si ale stále mají i běžkaži. Sluneční paprsky už se sice podepsaly na kvalitě stop, například kolem Jihlavy nebo ve vyšších polohách Žďárských vrchů jsou ale stále upravené trasy. A běhat se dá i u Pilské nádrže ve Žďáru nad Sázavou. „Leží tu nějakých 18 až 20 centimetrů sněhu. Sníh je zmrzlý a přes víkend to určitě ještě vydrží,“ popsal vyhlídky na další dny správce tratí Josef Holemář. 

Ve vyšších polohách jsou trasy kvalitní
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Nejlepší běžecké podmínky tak aktuálně nabídne novoměstská Vysočina aréna. Na čtyřkilometrovém okruhu je stále okolo půl metru sněhu. Od pondělí bude pro veřejnost po celé prázdniny otevřená každý den.