Moravskoslezští hasiči vymáhají statisíce korun. Za plané poplachy i ohlášení bomb

Hasiči vymáhají statisíce (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji panuje vůbec nejhorší situace týkající se planých poplachů či úmyslně vyvolaných požárů. Zatímco v celém Česku vymáhají hasiči na 1,5 milionu korun, ti moravskoslezští požadují 630 tisíc Kč. Zaplaceno ale dostali jen zlomek – 16 000 korun.

Pro srovnání – v Olomouckém kraji za zneužití jednotek naúčtovali hasiči usvědčeným viníkům 11 200 korun, přijali 500 Kč.

Hasiči mohou částku za zbytečný zásah vymáhat po usvědčených vinících díky novele z roku 2013. Stanovuje 5600 korun za hodinu výjezdu. „To je přibližně také průměrná částka, kterou hasiči vynaloží za jeden výjezd,“ upřesnil redaktor České televize Petr Mecner.

Za iniciátory úmyslně založených požárů nebo oznámení o uložení výbušnin pořádkové složky podle něj vesměs označují osoby z nízkopříjmových skupin nebo ve výkonu trestu. I z toho důvodu je vymáhání finančních náhrad složité, dodal Petr Mecner.

V kraji loni přibylo obětí požárů

Kromě planých poplachů řešili hasiči Moravskoslezského kraje také několik událostí, při kterých loni zemřelo 19 lidí. Proti roku 2015 bylo obětí o šest více. Hasiči loni likvidovali na 1888 požárů. O rok dříve evidovali 2201 takových zásahů. Oheň loni způsobil škodu dosahující 715 milionů korun, sdělil ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

V loňském roce zaznamenaly jeho jednotky na 20 000 zásahů. Vedle 1888 požárů vyjeli i k 1977 dopravním nehodám. Zbytek tvořily různé technické havárie, otevírání uzavřených prostor nebo likvidace bodavého hmyzu.

  • Nejtragičtější následky měl loňský únorový požár ve Vendryni na Frýdecko-Místecku, kde v hořícím domě zemřeli tři členové rodiny a další dva lidé se zranili. Hořet začala dvoupodlažní budova se čtyřmi bytovými jednotkami. Plameny zasáhly dva byty, ve kterých podle místních žilo až 11 lidí. Hořet začalo v ložnici jednoho z bytů. Plameny poškodily obě patra i střechu.
  • Loni v únoru hořelo na nádraží v Bohumíně. Elektroinstalace v technologické místnosti nádraží vzplála na třech místech 10. února. Plameny zasáhly rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení, následně byl kvůli tomu vyřazen veškerý provoz na nádraží. Přestalo fungovat i zabezpečovací zařízení na sedmi železničních přejezdech v okolí. Původně se škoda odhadovala na 200 milionů, skutečná po vyčíslení dosáhla 107 milionů korun.
  • Škodu okolo 235 milionů korun způsobil v červenci požár v bohumínské hale společnosti ŽDB Drátovna. Tři lidé se lehce zranili při zářijovém požáru obchodního centra v Kopřivnici na Novojičínsku, kde začal hořet odpad uložený ve skladu. Později se oheň rozšířil do prodejních prostor. Příčina požáru se stále zjišťuje, škoda dosáhla 54 milionů korun.

Desítky míst se nedaří obsadit

V regionu podle Vlčka chybí do naplnění tabulkového stavu 60 hasičů. Přijmout je ale nemůže, protože nemá v rozpočtu peníze na jejich mzdy. Hasiči se navíc potýkají s nedostatečnou fyzickou kondicí zájemců o tuto práci.

Podle Vlčka se na každé místo hlásí 20 až 30 lidí, kondice je podle něj ale často důvodem, proč zájemce neuspěje. „Často nejsou schopni splnit fyzické požadavky,“ řekl.