V pražských Malešicích má na zelené louce vyrůst nová nemocnice

Společnost Agel, která v Česku i na Slovensku provozuje zdravotnická zařízení, chce na východě Prahy v Malešicích postavit novou nemocnici. Investice by měla přesáhnout miliardu korun, společnost už koupila potřebné pozemky. Vybudovat nemocnice na zelené louce přitom není v Česku obvyklé, podle Agelu se tak stalo naposledy před více než 30 lety.

Podle mluvčí Agelu Radky Miloševské by nová nemocnice měla začít fungovat v řádu několika málo let. Společnost v současnosti zpracovává projekt.

„Naším záměrem není stavět konkurenci stávajícím nemocničním zařízením. Naopak, náš realizační tým připravuje projekty, podle kterých bude nová nemocnice komplementem ke stávající síti fakultních nemocnic,“ uvedl předseda představenstva společnosti Agel Milan Leckéši.

Kterými specializacemi chce Agel nemocniční síť v metropoli doplnit, neuvedl. Agel v současnosti v hlavním městě provozuje dvě polikliniky. Podle mluvčí Agelu se pozemek nachází u Malešického parku. Z něj je to zhruba tři kilometry do vinohradské nemocnice, která nabízí širokou škálu zdravotní péče.

Skupina Agel je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. Kromě České republiky působí skupina od roku 2006 i na Slovensku, celkem zaměstnává asi 11 tisíc lidí. V Česku vedle 11 nemocnic provozuje také polikliniky, síť lékáren, laboratoře, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení.