Na západě Čech chybí řidiči autobusů – dopravce proto sáhl na Ukrajinu

Po zaškolení dostanou řidiči smlouvu navázanou na dvouleté pracovní vízum (zdroj: ČT24)

Nedostatek autobusových řidičů řeší krajský dopravce na Chebsku. Sáhl proto pro vítanou výpomoc: osm řidičů z Ukrajiny. Takovým řidičům nabízí po zaškolení dvouletou smlouvu navázanou na pracovní vízum. Pokud ani potom nesežene dost českých zaměstnanců, smlouvy cizincům prodlouží.

„Je velký nedostatek řidičů, je tu spousta kamionových firem, navíc je to blízko do Německa,“ vysvětluje ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan. Firma má sice na Chebsku 54 řidičů, dalších 11 jí ale stále chybí. 

Společnost proto cizincům zajistila ubytování i veškeré doklady. Problém byl jenom s řidičskými průkazy – ty ukrajinské totiž nebylo možné uznat.

Jedním z řidičů, který se od ledna zacvičuje za volantem MHD v Chebu, je 40letý Vasyl Maha, který dříve jezdil s autobusem v okolí ukrajinského Užhorodu. „Ozvali jsme se na inzerát, potřebovali řidiče, zavolali jsme jim a přijeli,“ popisuje své začátky v Chebu.

Tady si za stejnou práci řidiči z Ukrajiny vydělají o 100 procent víc než doma. Chebský dopravce navíc už od ledna řidičům platí vládou slíbené vyšší mzdy. „V okolí Užhorodu tam už umí slovensky. Jak jsem pořád jezdil, tak jsem se učil slovensky. Není to až tak těžký, ještě neumím pořádně mluvit, ale rozumím všechno,“ dodává Vasyl Maha.

On i jeho kolegové měli jen pár týdnů, aby se v regionu zorientovali. Řídit totiž budou jak autobusy v chebské MHD, tak meziměstské linky. Cestující budou vozit třeba mezi Chebem a Aší. „Od té doby, co sem přišli, tak vlastně nic jiného nedělají, než že se učí cestopis,“ dodává Miroslav Porš, vedoucí divize Cheb ze společnosti Autobusy Karlovy Vary.

„To, že tady budou jezdit cizinci, nikomu nevadí. I kdyby to byli Vietnamci nebo Ukrajinci, naopak jsme rádi, když tady budeme mít dobré řidiče,“ ujišťuje strarosta Chebu Petr Navrátil (za ČSSD).