Tři manažerky využívaly postižené z chráněné dílny. Okradly stát o 64 milionů

Vrchní soud potvrdil rozhodnutí nižší instance (zdroj: ČT24)

Olomucký vrchní soud potvrdil rozsudek nad třemi manažerkami z chráněné dílny na výrobu svíček Třezalka Candle z Ostravy. Ženy dotačními podvody připravily stát o 64 milionů korun. Ostravský krajský soud je již loni v květnu poslal do vězení na sedm a pět a půl roku.

„Vrchní soud uvedl, že obžalované od počátku věděly, že se jedná o podvod. Věděly zároveň, kam dotační tituly směřují,“ citoval rozhodnutí soudu redaktor ČT Marek Vrlák.

Firma Třezalka Candle podle obžaloby v letech 2010 až 2012 neoprávněně čerpala od úřadu práce 64 milionů korun. Přitom její zaměstnanci vůbec nepracovali nebo odvedli méně práce, než bylo uvedeno na výplatních páskách. Podle soudu byla totiž pracovní místa ve velkém fiktivně vytvářena.

Zdravotně postiženým, které v dílně manažerky zaměstnávaly, podle soudu vyplácely jen část příspěvku, který na ně od úřadu práce dostaly. Soudkyně již dříve rozhodla o zrušení firmy.

Podle loňského soudního zjištění trestnou činnost dokazoval i vývoj počtu zaměstnanců firmy. V roce 2008 zaměstnávala 60 lidí. V polovině roku 2011 jich už bylo 350. „Chodily pokyny nabírat, nabírat, nabírat. Když nebyla práce, lidé nic nedělali. Za to dostávali 2000 korun,“ řekla již dříve účetní firmy Eva Kriháková, která byla odsouzena.

Hlavní pachatelkou účetní

Podle soudu byla hlavní pachatelkou účetní firmy Eva Kriháková. Ta se ke všemu přiznala a pomohla usvědčit své kolegyně i nadřízené. Ve vězení by měla strávit sedm let. Stejný trest si vyslechla manažerka chráněné dílny vyrábějící například svíčky Hana Vlachynská. Její asistentce Monice Blahutové soud udělil trest v délce 5,5 roku. „Zneužily tíživé životní a sociální situace desítek až stovek zdravotně postižených,“ uvedla soudkyně. 

Tomuto číslu ale podle soudu neodpovídalo množství zakázek. Soudkyně řekla, že už u přijímacího řízení bylo všem zaměstnancům řečeno, že pro ně nemusí být práce. Někteří tak nikdy nepracovali. 

Proti rozsudku se manažerky mohou již jen dovolat k brněnskému nejvyššímu soudu.