Na Šlechtovce se vyřádili oheň, voda i komunisté. Dočká se proslulá restaurace záchrany?

Události v regionech: Po opravě bude ve Šlechtovce restaurace, kavárna i obřadní síň (zdroj: ČT24)

Sto a jeden milion zaplatí Praha za opravu Šlechtovy restaurace v parku Stromovka v Bubenči. Město ukončilo již druhou soutěž na dodavatele. Před pěti lety přitom na poslední chvíli od projektu na rekonstrukci chátrající památky ustoupilo. Nyní však počítá s tím, že oprava skutečně proběhne a Šlechtovka se znovu otevře na přelomu srpna a září 2018.

Soutěž na rekonstrukci Šlechtovy restaurace vyhrála stavební a restaurátorská firma Pracom s cenou 101 milionů korun bez DPH. O zakázku usilovalo podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) celkem deset firem.

„Nyní platí patnáctidenní lhůta pro odvolání neúspěšných uchazečů. Pokud se nikdo neodvolá, začátkem dubna by mohla být stavba předána zhotoviteli,“ řekl Jan Wolf. Práce pak potrvají šestnáct měsíců, mohly by tedy být hotové koncem prázdnin v roce 2018.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud se opět nestane něco, co by snahu o rekonstrukci historické restaurace ve Stromovce zhatilo, skončí chátrání památkově chráněné budovy bezmála po 70 letech. Paradoxem totiž je, že přes veškerá prohlášení o obnově Šlechtovy restaurace, která v poslední době zazněla, jen málokdo ji pamatuje jinak než jako chátrající budovu nebo již spáleniště. Šlechtovka je totiž zavřená již déle než půl století, ale již od počátku 50. let jen živořila a vzpomínala na někdejší slávu.

Letohrádek, kavárna a restaurace

Tato sláva je dílem pozdního 19. století a počátku století 20. V té době přitom budova měla svá léta, konkrétně dvě stě let. Vznikla již v době, kdy byla Královská obora (jak se Stromovce také říká) ještě skutečně královská. Veřejnosti přístupný je park od počátku 19. století, nejstarší část Šlechtovky ale vznikla již na konci 17. století. Byl to původně barokní letohrádek od Jeana Baptisty Matheye, francouzského architekta, který projektoval také trojský zámek či barokní přestavbu Arcibiskupského paláce na Hradčanech. Letohrádku se říkalo Královská dvorana.

Od roku 1804 byla Stromovka otevřená veřejnosti a brzy mohli lidé i do letohrádku, kde vznikla kavárna. V roce 1833 si budovu pronajal Václav Šlechta, který ji potom nechal přestavět, takže získala svoji charakteristickou gotickou podobu.

Šlechtova restaurace v dobách největší slávy (1899)
Zdroj: Reportéři ČT

Šlechtova restaurace pak prosperovala. Stromovka se stala oblíbeným výletním cílem Pražanů, a to přesto, že tehdy byla ještě poměrně daleko od Prahy, Holešovice-Bubny, které s ní sousedí, se staly součástí královského hlavního města až v roce 1884 a teprve tehdy také začala jezdit do této části tramvaj. Lidé však i předtím přicházeli, procházeli se, a když chtěli do restaurace, vlastně neměli jinou možnost než navštívit Šlechtovu restauraci.

Šlechtova restaurace ve Stromovce
Zdroj: Reportéři ČT

Šlechtu trefil šlak, nevzpamatovala se ani restaurace

Šlechtovka prosperovala až do konce 40. let. Pak ale přišla doba znárodňování a začleňování soukromých podniků do kolektivních národních podniků. Úřady začaly na posledního provozovatele z rodu Šlechtových naléhat, aby i svoji restauraci začlenil do podniku Hotely a restaurace hl. m. Prahy. Takový požadavek jej však rozčílil natolik, že dostal infarkt a zemřel. Tím pádem ale již nic nebránilo, aby Hotely a restaurace Šlechtovku skutečně převzaly. Výsledek byl tristní, podnik ji dokázal během dvaceti let zdevastovat, takže kdysi slavná výletní restaurace musela být koncem 60. let uzavřena kvůli havarijnímu stavu budovy.

Ze snímku z konce 50. let se nezdá, že by byla Šlechtova restaurace ve špatném stavu. O deset let později ale byla zavřena pro havarijní stav
Zdroj: Josef Mucha/ČTK

Že po zrušení restaurace zůstala budova stát, je nejspíše i zásluha toho, že je od roku 1958 kulturní památkou. To, že zůstala stát, však neznamenalo, že se mělo něco zlepšit. Naopak, během let se na ní vyřádily doslova všechny živly. V letech 1978 a 1980 bývalá restaurace vyhořela, v roce 2002 zaplavila celou Stromovku včetně Šlechtovky voda, která se vylila z rozvodněné Vltavy. V letech 2010 a 2011 zase ohrozily bývalou restauraci sesuvy půdy. Jeden z nich souvisel s ražbou tunelů komplexu Blanka pod parkem, druhý vysvětloval magistrát prasklým vodovodem.

Jednu z mála příležitostí nahlédnout dovnitř Šlechtovky představovala tisková konference v roce 1996. Tehdy však ještě budovu nezasáhla povodeň ani neohrozily sesuvy půdy
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
Nitro Šlechtovy restaurace se otevřelo také o dvacet let později při návštěvě primátorky Krnáčové
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

V době, kdy Stromovku postihly sesuvy, se již hovořilo o rekonstrukci Šlechtovy restaurace a její obnově k původnímu účelu. Již za primátora Béma (tj. před rokem 2010) vznikl velkolepý projekt za čtvrt miliardy korun, který počítal s komplexní renovací, ve Šlechtovce měly vzniknout hned tři restaurace včetně luxusní, jejíž hosty by až do srdce Stromovky vozily limuzíny. Projekt pokračoval, dokonce proběhla soutěž na dodavatele. Jenomže na počátku roku 2012 se obměnilo vedení města a nová rada z projektu nebyla tak nadšená jako rada předchozí. Tehdejší radní pro kulturu Václav Novotný prohlásil projekt za předražený a nakonec z přestavby nic nebylo.

Novotný však sliboval další pokus, který měl být o polovinu levnější. Rekonstrukce měla začít v roce 2015, jenomže nakonec nedošlo ani na ni. Nyní tedy přichází řada na další pokus. Je již docela daleko, vybírá se dodavatel. Na druhé straně už i to tady bylo. A přestože se v blízkosti Šlechtovy restaurace dnes konají kulturní a společenské akce, její stav stále není o nic lepší než kdykoli v posledních padesáti letech.

obrázek
Zdroj: ČT24