Na hory nejen na sjezdovky. KRNAP pořádá výpravy za krmením jelenů

Lákadlo v Krkonoších: Turisté mohou pozorovat stádo jelenů při krmení (zdroj: ČT24)

Díky příznivé zimě míří o jarních prázdninách mnoho rodin s dětmi na hory. Čas tam ale nemusí trávit jen na lyžích a sjezdovkách. Správa Krkonošského národního parku pořádá pro zájemce výpravy do klidových zón parku, kde mohou poznat přírodu opravdu zblízka a pozorovat například při krmení stádo jelenů.

Speciálního programu se může účastnit vždy jen malá skupina turistů, aby zvěř při krmení nerušili. Před návštěvou lesa je ale nejprve čeká posezení ve srubu, kde je zaměstnanci parku mimo jiné seznámí s různými druhy zvířat.

Jelen, seznamte se…

Na krmení vysoké zvěře je pak potřeba vyrazit už velmi brzy ráno. Lesníci přikrmují siláží, řepou, kaštany nebo žaludy. Turisté se na zvířata mohou v tichosti dívat díky dřevěné pozorovatelně. Padesátihlavé stádo jelenů pak mají jen několik metrů od sebe. 

Pozorovatelna krmení jelenů v Krkonoších
Zdroj: ČT24

V Krkonoších se pohybuje několik stovek kusů vysoké zvěře. Devadesát procent dokrmují přes zimu správci parku v oborách – předejdou tím škodám na vegetaci. Program s názvem Jelen, seznamte se… patří mezi nejúspěšnější akce parku. Účastníci obvykle zaplní kapacitu během několika hodin.

Zima a zejma

Správa KRNAP ročně připravuje tisícovku akcí, kterých se účastní na 25 000 lidí. Vedle možnosti pozorovat krmení jelenů nabízí turistům například program Mikroskopičiny, při kterém mohou využít speciální mikroskopy a binokulární lupy.

Exkurze s názvem Zima a zejma v Krkonoších je zase zaměřená na sníh, led, vítr a vše ostatní, co dělá z Krkonoš hory s nejdrsnějším podnebím ve střední Evropě.

Přehled všech exkurzí pořádaných v krkonošském parku najdete na webu Správy KRNAP.